RUSKA EKONOMIJA JE PONOVO NA NOGAMA: Ugledni "Ekonomist" navodi - rublja je snažna kao i pre početka specijalne operacije u Ukrajini

Srna

10. 05. 2022. u 10:24

RUSKA ekonomija ponovo je na nogama, uprkos sankcijama - navodi britanski list "Ekonomist". Poslednji podaci potvrđuju da se ruska privreda odupire predviđanjima koja su najavljivala njen kolaps - navodi ugledni britanski medij.

РУСКА ЕКОНОМИЈА ЈЕ ПОНОВО НА НОГАМА: Угледни Економист наводи - рубља је снажна као и пре почетка специјалне операције у Украјини

Foto Shutterstock

Rublja, uz pomoć kontrole kapitala i visokih kamata, danas je jednako vredna kao i pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini krajem februara. Rusija sve isplate obveznica u stranoj valuti izvršava na vreme. Realna ekonomija se, takođe, pokazala kao veoma otporna.

Foto: Printskrin/.economist.com

Maloprodajne cene u Rusiji jesu povećane za više od deset odsto od početka godine, budući da je deprecijacija rublje u početnoj fazi dovela do povećanja cene uvoza i smanjenja zaliha zbog odlaska mnogih zapadnih firmi. Raste i broj firmi koje kasne sa isplatom plata.

Ali, zahvaljujući kontroli kapitala i povećanju kamatne stope, rublja sada zadržava istu vrednost kao pre početka vojne operacije u Ukrajini. Ukupna potrošnja električne energije tek je neznatno smanjena. Rusi "prilično slobodno" troše novac u kafićima, barovima i restoranima, piše "Ekonomist", pozivajući se na službene podatke najveće ruske banke - "Sberbanke".

Glavni razlog otpornosti ruske ekonomije povezan je sa energetskim resursima. Od početka operacije u Ukrajini, Rusija je morem i cevovodom izvezla fosilna goriva u vrednosti od najmanje 65 milijardi dolara.

U prvom tromesečju 2022. državni prihodi od prodaje ugljen-vodonika povećani su za više od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi britanski medij i tvrdi da će tako biti sve dok EU potpuno ne obustavi uvoz ruske nafte, čemu se protivi deo zemalja EU.

BONUS VIDEO:

MARŠIRAO I PUTIN: Predsednik Rusije među učesnicima u maršu Besmrtnog puka u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća