NAJVEĆI RAST OD 2012. GODINE: Biće oboren rekord cene kukuruza u Americi

R. V.

18. 04. 2022. u 17:21

FJUČERSI na kukuruz u Čikagu premašili su 8 dolara po bušelu prvi put u zadnjih skoro deset godina, približavajući se rekordnom nivou jer rat ugrožava globalne zalihe, podstičući potražnju za žitom u SAD.

НАЈВЕЋИ РАСТ ОД 2012. ГОДИНЕ: Биће оборен рекорд цене кукуруза у Америци

Foto: B. MILOŠEVIĆ

Cene nisu dostigle 8 dolara od septembra 2012, nakon razorne suše, pri čemu su  oštećeni usevi na srednjem zapadu SAD. Fjučersi se približavaju vrhuncu najveće cene svih vremena od 8,49 dolara po bušelu koji je dostigao iste godine.

Globalni izgledi za popunjavanje zaliha kukuruza su pogođeni zbog situacije u Ukrajini, a koja remeti poljoprivredu i trgovinske tokove. To dolazi uz porast troškova đubriva koji umanjuje izglede za sadnju u SAD, najvećem svetskom otpremniku. Potražnja, takođe, raste.

Sledeći rod kukuruza u Ukrajini mogao bi da opadne za skoro 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je lokalno udruženje žitarica ranije ovog meseca. Američki farmeri spremni su da zasade više soje nego kukuruza tek treći put u istoriji pošto rekordne cene đubriva podstiču uzgajivače da se odreknu žitarica koje su skupe.

BONUS VIDEO:

KOJA JE ULOGA SINDIKATA: Zašto se treba učlaniti i kako se formira minimalna cena rada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)