KAKTUSE ZAVOLEO JOŠ U DETINJSTVU: Gaji vrste visoke po 4,5 metara, a ima i stare 43 leta

J. D.

24. 03. 2022. u 11:23

OD svake zemlje može da napravi šaku zlata, ali sa punim rukama zlatnika ne zna šta bi uradio.

КАКТУСЕ ЗАВОЛЕО ЈОШ У ДЕТИЊСТВУ: Гаји врсте високе по 4,5 метара, а има и старе 43 лета

Foto Privatna arhiva

Zato se njegovo zlato meri sa oko 5.000 kaktusa, među kojima je 1.000 različitih vrsta koje penzioner Novica Janjić (75) uzgaja u svom stakleniku na Vezirovom brdu nadomak Ćuprije.

Ovaj zaljubljenik u biljke sa bodljama ima ne samo najstarije kaktuse u Srbiji, već je po broju u vrhu nekolicine uzgajivača u našoj zemlji. Pored retke vrste visoke oko 4,5 metara, ponosan je i na one stare 43 leta, koji su prvi put cvetali prošle godine posle više od tri decenije.

- Ljubav prema biljkama usađena mi je još u detinjstvu, jer su majka i deda poznavali mnogo autohtonih biljaka u kraju u kojem smo živeli - započinje svoju priču Novica. - Dok su moji drugovi jurili konje i tražili ptice u gnezdu, ja sam sakupljao biljke, a majka mi je govorila kako se koja zove i tačno je znala na kojoj sam je livadi ubrao.

Iako je voleo prirodu i biljke, životni put ga je odveo na metalski zanat, a cvećarstvo mu je bilo samo hobi. Sam je sve izučavao i informisao se preko časopisa. Međutim, ljubav prema biljkama i kaktusima bila je jaka, pa ga je dovela do srednje škole za pejzažnu arhitekturu, koju je završio sa 30 godina, nakon koje je bio rešen da mu to postane životni poziv.

- Kaktusi su mi ušli pod kožu kada sam ih video u izlogu jedne prodavnice u Novom Sadu, gde je na jednom mestu bilo gotovo 30 vrsta - priseća se Novica. - Uskoro je započela moja igra sa njima, koja, evo, traje i dan-danas.

Najmanji kaktus koji ima visine je svega 36 milimetara, a poseduje i neke sa plodovima koji koštaju 50 evra po kilogramu. Naš sagovornik kaže da nije teško gajiti ove biljke, jer možete odsustvovati tri meseca i ne morate brinuti šta je sa kaktusom. Zimi se ne zalivaju, tačnije od 1. novembra do 1. marta kaktusi su bez kapi vode.

Novica je zbog posla i fizički vrlo aktivan, pa je tako nedavno zabeležio da je u jednom danu napravio čak 20.000 koraka.

- Ljudi su se mnogo otuđili od prirode, ali su u teškoj zabludi jer će skratiti svoj život gledajući samo u telefone - dodaje Novica. - Nedavno sam čuo da ima i onih koji posade biljku u telefon i time se zadovolje, ali to nema apsolutno one čari kao kada uzmete da je presadite ili kada vam u jednom danu procveta nekoliko cvetova.

Ranije je Novica često išao na izložbe cveća, ali sada kaktuse izlaže jedino na izložbi u Požarevcu i može se videti na vašarima u Ćupriji i Paraćinu. Kupci uglavnom dolaze kod njega u rasadnik, a preko interneta i pošte ne šalje, jer voli da sve biljke prodaje lično.

 

DRUŠTVO KAKTUSARA SRBIJE

NOVICA je jedan od osnivača Društva kaktusara Srbije koje je osnovano 1994. godine, a već naredne godine organizovao je prvi njihov susret. Njegov staklenik posećuju ljubitelji kaktusa iz cele Srbije, Crne Gore, Italije, Češke, Slovenije, Bugarske, Makedonije. Susreti se uglavnom održavaju tokom letnjih meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)