NIŽE AKCIZE ZA PUNE REZERVOARE: Država se odriče petine nameta, a maržu ograničava na šest dinara

B. Caranović

10. 03. 2022. u 07:26

ODLUKA Vlade kojom se osigurava snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene, pripremljena je i trebalo bi danas da bude usvojena. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država će se odreći 20 odsto akcize i ukinuti carinu na uvoz sirove nafte iz trećih država, a trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara.

НИЖЕ АКЦИЗЕ ЗА ПУНЕ РЕЗЕРВОАРЕ: Држава се одриче петине намета, а маржу ограничава на шест динара

Foto M. Anđela

Kako je rekao, narednih mesec i po poljoprivrednicima je garantovano snabdevanje po ceni od 179 dinara po litru evrodizela. Vozači, kako stručnjaci kažu, plaćaće sličnu cenu kao do sada. Pod uslovom da na berzi cene ne odu do neba.

Trenutno je na snazi Uredba kojom su "zamrznute" cene benzina na 171 dinar, a dizela na 179 dinara. Ovakva računica, međutim, značila bi poslovanje sa gubitkom za pumpadžije, jer nabavna cena već premašuje prodajnu za više od deset dinara. Zato su danima apelovali na nadležne da "odmrznu" cene i smisle rešenje.

- Gledajući ostale vrste goriva i berzu, tržišna cena dizela trenutno bi premašivala 200 dinara - kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku Privredne komore Srbije. - Kada se oduzme oko 12 dinara, što je petina trenutne akcize od skoro 60 dinara koju plaćaju uvoznici i doda maksimalnih šest dinara marže, dobija se cena po kojoj možemo da očekujemo da će se prodavati gorivo na pumpama. Okvirno, to je oko 180 dinara.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, smatra da je rešenje koje je izneo Vučić plod pregovora prethodnih dana sa naftašima. Kako kaže, pripremljena odluka je očigledan napor države da cena goriva u narednom periodu ostane slična sadašnjoj.

- Verovatno će se ovom merom u narednom periodu očuvati slična situacija na totemima - rekao je Atanacković. - Činjenica je da nabavne cene goriva svakodnevno rastu i da je pre mesec dana ona bila za oko 20 dinara niža od sadašnje od 193 dinara, koliko je poslednja istaknuta na cenovniku NIS. U ovom momentu neko ko želi da kupi po ovoj ceni, mora da proda za ograničenih 179 dinara. Verovatno će mnoge pumpe morati da nabavljaju gorivo uprkos ovom gubitku, jer imaju stalne ugovore i aranžmane. Sadašnju situaciju najteže podnose male pumpe od ukupno oko 1.600, koliko ih posluje u Srbiji.

GUBITAK 3,6 MILIJARDI

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je juče da je država donela meru koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama:

- Smanjenim akcizama budžet će imati smanjen prihod, ali javne finansije mogu da izdrže taj trošak. Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država preuzima na sebe, kao što smo preuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)