POTROŠAČI NE ŠTEDE UOČI DOČEKA: U celom svetu se očekuje se ukupan promet između 1,28 i 1,3 biliona dolara

S. B.

30. 12. 2021. u 18:11

NOVOGODIŠNjE praznike, valjda više nego bilo koje druge, u stopu prati potrošačka groznica.

ПОТРОШАЧИ НЕ ШТЕДЕ УОЧИ ДОЧЕКА: У целом свету се очекује се укупан промет између 1,28 и 1,3 билиона долара

Foto P. Mitić

Kupuju se namirnice za svečanu trpezu, ali i pokloni za najbliže. Ove godine će maloprodaja, prema prognozama "Dilojta", zabeležiti rast od sedam do devet odsto. Na svetskom nivou, tokom praznika se očekuje ukupan promet između 1,28 i 1,3 biliona dolara. Ovoliko su i tek će ostaviti u radnjama od novembra do januara.

"Dilojt" predviđa i da će trgovina preko interneta zabeležiti rast od 11 do 15 odsto. Samo elektronski će se potrošiti između 210 i 218 milijardi dolara ove sezone.

- Očekujemo intenzivnu ličnu potrošnju tokom predstojeće praznične sezone - kaže Verica Najdanović, direktorka u Sektoru revizije. - Kako raste broj vakcinisanih građana i svi sa više samopouzdanja provode vreme van svojih domova, vrlo verovatno će doći i do povećanja potrošnje u oblasti usluga, uključujući ugostiteljske i turističke usluge, dok će potrošnja dobara ostati stabilna. Ujednačeno opadanje štednje do nivoa iz perioda pre pandemije podržaće ličnu potrošnju i na taj način doprineti visokom obimu maloprodaje tokom ove praznične sezone. Nastaviće se rast prodaje putem interneta jer se potrošači kontinuirano sve više opredeljuju za ovakvu kupovinu u svim kategorijama.

Prodaja tokom praznika prošle godine zabeležila je stopu rasta veću od očekivane, a računalo se na rast od 5,8 odsto.

- Trgovci na malo treba da očekuju uspešnu prazničnu sezonu, jer će nivo lične potrošnje ostati visok prema našim projekcijama - dodaje Verica Najdanović. - Dok je s jedne strane popustila zabrinutost potrošača za zdravlje i bezbednost od prošlogodišnje praznične sezone, navike i ponašanje pri kupovini izazvani pandemijom se nastavljaju. Trgovci koji su fleksibilni u odnosu na promenljiva ponašanja potrošača, nude pogodne mogućnosti za elektronsku i kupovinu u prodavnicama, i ispunjavaju narudžbine, ostvariće rast prodaje tokom ove praznične sezone, a i u novoj godini.

PROŠLA GODINA

IZMEĐU novembra 2020. i januara 2021. godine maloprodaja je zabeležila rast od 5,8 odsto. Tada je ostvaren promet od 1,19 biliona dolara. Između novembra 2020. i januara 2021. godine prodaja preko interneta zabeležila je rast od 34,8 odsto i ostvarila ukupan promet od 189 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!