MALINA MANJE, A CENA PADA: Na evropskom tržištu nedostaje velika količina jagodičastog voća, ali se primećuje i pad kupovne moći

V. ILIĆ

29. 10. 2021. u 11:24

NA evropskom tržištu u ovom trenutku nedostaje velika količina smrznutog voća, a pre svega maline. Primera radi, samo u Francuskoj u ovom momentu nedostaje oko 15.000 tona "crvenog zlata". U našim hladnjačama je zbog velikog pada proizvodnje i duga u količinama iz prethodne sezone od oko 20.000 tona, koji su naši izvoznici morali da nadoknade od ovogodišnjeg roda, trenutno veoma malo neugovorenih količina.

МАЛИНА МАЊЕ, А ЦЕНА ПАДА: На европском тржишту недостаје велика количина јагодичастог воћа, али се примећује и пад куповне моћи

Foto D. Dozet

Ovo je za "Novosti" saopštio dr Aleksandar Leposavić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti voćarstva, ističući da su cene i dalje stimulativne, pa se kategorija "griz" na evropskom tržištu prodaje po ceni od 5,6 do šest evra po kilogramu, ali je prisutan trend blagog smanjenja tražnje najkvalitetnije kategorije, odnosno "rolenda".

- To su i dalje izuzetno dobre cene, ali činjenica je da se "rolend" kao najkvalitetnija kategorija u ovom momentu slabije traži. To je indikator da kupci polako traže alternative - smatra dr Leposavić. - Inače, trenutno se kod nas za malinu kategorije "original" plaća 620 dinara. Za kupinu, bez obzira na to što se trenutno u Srbiji prodaje po ceni od 420 dinara, predviđanja nisu optimistična. Situacija iz Amerike, gde postoji osetan pad tražnje za ovim voćem, vrlo brzo se može preliti i na evropsko tržište.

Pad cena jagodičastog voća mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača. To je opomena i našim proizvođačima i izvoznicima da budu daleko obazriviji u planiranju svojih delatnosti.

- Visoke cene mogu dovesti do pada tražnje. Nažalost, u našoj zemlji je veoma malo učinjeno na stvaranju preduslova za dugoročno stabilan prihod od prodaje maline i kupine na svetskom tržištu i za to ne postoji opravdanje bilo koga od učesnika u ovom poslu. Dobar deo njih, bilo da se radi o pojedinim "samozvanim" predstavnicima proizvođača ili hladnjačara godinama dodatno usložnjava situaciju dezinformacijama i međusobnim optuživanjem za sve lošije stanje u proizvodnji. Situaciju nije popravila ni pompezno najavljivana Vladina Radna grupa za sagledavanje stanja u malinarstvu, koja postoji više od tri godine, ali za sada bez ikakvih rezultata i pomoći biznisu od koga naša zemlja svake godine ubira solidan devizni priliv - upozorio je dr Leposavić.

On je dodao da je prema poslednjem izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede o raspoloživim zalihama smrznutog voća i grožđa u ovoj zemlji, osetan pad ukupnih zaliha smrznutog voća u američkim hladnjačama. Najveći pad u zalihama u odnosu na septembar prethodne godine zabeležen je kod smrznute kupine i smrznute jabuke, koji iznosi po 36 procenata, zatim smrznute maline (15 odsto) i smrznute borovnice (13 procenata). Iz grupe jagodičastog voća suficit od 15 odsto u skladištima za isti posmatrani period ima smrznuta jagoda.

RAZLIKA IZMEĐU EVROPE I AMERIKE

UPITAN da prokomentariše šta znače ovi pokazatelji i kako se to odražava na cenu voća, naš sagovornik odgovara:

- Bez obzira na deficit, situacija u Americi u pogledu cena je sasvim drugačija u odnosu na Evropu i druge delove sveta. Izuzev kod borovnice, u Americi je trenutno prisutan veliki pad cena jagode i kupine. Čak i kod maline, koja je imala veliki rast tražnje i cena, situacija se polako menja. Do najizraženijeg pada cena došlo je početkom oktobra, ali su i dalje prisutni negativni trendovi. Razloga za takvo stanje ima više, svima je dobro poznat problem u transportu i višestruko uvećanje koštanja ali i sve očigledniji pad kupovne moći potrošača kod njih - zaključio je dr Leposavić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!