UNIŠTENI ZASADI POSKUPELI MALINU: Nikad veća potražnja za voćem koje je pre šest godina našlo pogodno tlo i u Bačkoj

Z. Rajić

01. 09. 2021. u 08:25

MALINE u Bačkoj, čija je berba u punom jeku, otkupljuju se za 470 dinara po kilogramu, što je dosad najveća cena otkako se ovo voće pre šest godina "primilo" u Ratkovu kod Odžaka i Bačkom Dobrom Polju u opštini Vrbas, a potom proširilo i na okolne atare.

УНИШТЕНИ ЗАСАДИ ПОСКУПЕЛИ МАЛИНУ: Никад већа потражња за воћем које је пре шест година нашло погодно тло и у Бачкој

Foto D. Karadarević

Oni koji su uništili zasade, jer su bili razočarani niskim otkupnim cenama prethodnih godina, sad se hvataju za glavu "zbog pogrešne procene", ali je upravo zahvaljujući njima malina ove sezone postigla rekordnu vrednost.

- Velika potražnja je kumovala dobroj ceni, a malinjaci su uništeni jer su bili neisplativi. Ljudi nisu mogli da vrate kredite koje su uzimali da bi podigli zasade, pa su zbog toga odustajali od ulaganja u proizvodnju. Rezultat toga su bili niski prinosi i još veći gubici, a evo sada je od ondašnjih 70 dinara otkupna cena skočila skoro sedam puta - objašnjava Dragan Jovović iz Ratkova.

On je 2018. godine, revoltiran ponižavajućom ponudom otkupljivača, zaorao malinjak na tri hektara, ali ga je pre dve godine obnovio na 20 ari, ocenjujući da bi zbog velikog broja zasušenih zasada cena trebalo da poraste.

U Bačkoj su pogodno tlo našle sorte malina iz Poljske - polana i polka, koje su u Ratkovu bile zastupljene na više stotina jutara, a sad ih ima na svega 10-15. U Bačkom Dobrom Polju, gde je osnovano prvo udruženje malinara u Vojvodini, zasadi malina su sa 150 hektara svedeni na 30 odsto.

- Kvalitet ovogodišnjeg roda je dobar, plodovi imaju slast, ali su vrućine smanjile prinos, koji je duplo niži nego lane. Cena se već mesec dana drži na 470 dinara, a bila bi povoljna i da je 300 dinara kad bi prinos bio veći - kaže Bojan Pejić, predsednik udruženja "Bačkopoljski malinari" i direktor zadruge "Bačka malina".

Iako je cena malina na "istorijskom maksimumu", Jovović ističe da su proizvođači i dalje zakinuti, jer primat drže otkupljivači.

- To se najbolje vidi u inostranim marketima, gde 250 grama naše maline košta pet evra - ukazuje Jovović.

NEDOSTATAK BERAČA

ZORAN Božović iz Ratkova kaže da je pre četiri godine prekinuo gajenje malina na 25 ari, jer mu je rod propadao zbog nedostatka berača.

- Nudio sam im da ubrano delimo pola-pola, ali ih ni to nije privuklo. Zato smatram da malina može da bude samo biznis na 10 do 12 ari, gde je beru članovi porodice, uz angažovanje jednog do dva radnika - naglašava Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest