SLATKE DESANKINE JAGODE IZ ZALOGOVCA: Gaji ih kod Varvarina, a prodaje na pijaci u Paraćinu

Z. Rašić

16. 06. 2021. u 19:40

DESANKA Đurđević iz sela Zalogovac, kod Varvarina, svakodnevno na gradskoj pijaci u Paraćinu prodaje jagode, a vikendom joj se pridružuju i unuci.

СЛАТКЕ ДЕСАНКИНЕ ЈАГОДЕ ИЗ ЗАЛОГОВЦА: Гаји их код Варварина, а продаје на пијаци у Параћину

Foto: Z. Rašić

To je glavni izvor prihoda za ovu vrednu porodicu, njihova proizvodnja. Jagode su zasadili na oko hektar imanja i familijarni posao prenosi se u nasleđe.

- Još su moji svekar i svekrva gajili jagode, pa smo nastavili suprug i ja, deca i unuci. Jagodičasto voće proizvodimo već više od pola veka. Sadimo u plasteniku i na otvorenom. Ima dosta obaveza i posla oko nege, ali kad je godina dobra i prihodi su dobri, pa može da se lepo živi – prića Desanka dok uslužuje mušteriju.

Na njenoj tezgi cena je u tom momentu bila 150 dinara za kilogram, a juče je bila 200. Dan pre toga 250. Ponuda je prilično velika, cena se menja svakog dana, ali jagode u Paraćinu prodaju uglavnom preprodavci. Proizvođača skoro da nema, tako da je Desanka jedna od retkih. A jagoda, kaže ponosno, “čisto domaća”. Rod je ove sezone dobar, mada ih je malo mraz zakačio. Kad je prva sočna voćka stigla iz plastenika, cena je bila 500 dinara. Sada se prodaje jagoda na otvorenom, a kvalitet neoštećenog ploda je “prva liga”.

Foto: Z. Rašić

- Praktično radimo u dve ture, a prodajemo uglavnom u Paraćinu i na veliko, kod kuće. Imamo otkupljivača za Rusiju koji dolazi kamionom i vozi robu. Dosad smo tako isporučili preko hiljadu kila. A i cena je bila lepa. Celo naše selo Zalogovac se bavi proizvodnjom jagode, ali i kupine, maline, višnje, trešnje... Mi takođe proizvodimo trešnje, baš juče smo i njih imali na tezgi – priča Desanka.

Trešnja sad drži cenu bolju nego jagoda. Košta i do 300 dinara, dok je jagoda vredela i upola manje. Bez obzira koja je crvena voćka u pitanju, Đurđevići su izveli lepu računicu.

OTKUPLjIVAČI

Dok ima jagoda, ima i otkupljivača na kućnom pragu, pa ova vredna porodica iz okoline Varvarina odvaja i za njih i za pijacu. Naslednici, unuci Anđela i Andrej, sa radošću pomažu, pa će uzgoj jagodičastog voća, uz obuku bake Desanke, imati ko da nastavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?