MINISTAR MALI PREDSTAVIO IZMENE ZAKONA O AKCIZAMA: Doprineće harmonizaciji akcizne politike u oblasti oporezivanja alkoholnih pića

Novosti online

25. 05. 2021. u 13:32

MINISTAR finansija u Vladi Srbije Siniša Mali predstavio je danas poslanicima u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji treba da doprinese postizanju postepene harmonizacije akcizne politike u oblasti oporezivanja alkoholnih pića, sa standardima Evropske unije.

МИНИСТАР МАЛИ ПРЕДСТАВИО ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О АКЦИЗАМА: Допринеће хармонизацији акцизне политике у области опорезивања алкохолних пића

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zakonskim predlogom predlažu se izmene u načinu obračunavanja i plaćanja akcize na jaka alkoholna pića. Trenutno, Zakon o akcizama, u delu oporezivanja akcizom alkoholnih pića, nije usaglašen sa odgovarajućim direktivama EU i zato se sada, u cilju postepenog usklađivanja domaćeg zakonodavstva iz oblasti oporezivanja akcizom alkoholnih pića, predlažu izmene koje će dovesti do postepene harmonizacije propisa - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, naš sistem oporezivanja akcizom jakih alkoholnih pića nije u saglasnosti sa članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan 2008. godine a  stupio na snagu 1. septembra 2013. godine. 

- Želimo da se usaglasimo sa tim politikama. Usvajanjem navedenih zakonskih izmena i usaglašavanjem Zakona o akcizama sa propisima EU, stvaraju se uslovi za otvaranje Pregovaračkog poglavlja 16 – Porezi. Izmenama ovih zakona stvaraju se i preduslovi za Klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast) u pregovorima sa EU kako bismo proces pristupanja EU nastavili još bržim tempom - naveo je Mali. 

Ministar je objasnio da je postojala razlika u načinu obračuna akcize na jaka alkoholna pića između EU i Srbije, tako što EU akcizu na jaka alkoholna pića  utvrđuje po hektolitru (100 litara) čistog alokohola na 20°S. Sa druge strane, akciza u Republici Srbiji na jaka alkoholna pića se, prema važećem zakonskom rešenju, obračunava i plaća u zavisnosti od vrste jakog alkoholnog pića a to su kod nas rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije, rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina i ostala jaka alkoholna pića. 

Preciznije, prema aktuelnom Zakonu o akcizama donetom 2001. godine, sva jaka alkoholna pića, podeljena su u tri akcizne kategorije u zavisnosti od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola. Sve tri kategorije alkoholnih pića spadaju u različitu akciznu grupu i na njih se plaća različit iznos akcize.

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je objasnio da se ovim zakonom predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema sadržanom procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 20°S u tom gotovom proizvodu, čime se izjednačava poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.  Na taj način u potpunosti se gubi razlika u fiskalnom opterećenju  između različitih vrsta jakih alkoholnih pića, pod uslovom da sadrže isti procenat alkohola.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Predstavljajući izmene ovog zakona Mali je rekao da će izmene doprineti boljoj pravnoj sigurnosti i bezbednosti građana, smanjenju troškova kao  i da građani efikasnije ostvaruju svoja prava. 

- Cilj izmena ovih zakona je da građani i od kuće bez odlaska na šalter ostvare svoja prava kako bi povećali efikasnost rada naše uprave i to je deo velikog programa digitalizacije i programa - STOP BIROKRATIJI. Da ne zavisimo od šaltera i šalterskih službenika, što manje koristimo papir i više štitimo životnu sredinu - naveo je Mali i dodao da je bilo potrebno i da se olakša servisni rad MUP-a i Vlade Srbije.

Mali je naveo da, prema odredbama ovog zakona,  građani u slučaju nestanka lične karte neće morati da je oglašavaju Službenom glasniku i plaćaju naknadu. 

- MUP će nakon donošenja rešenja o nevažećoj ličnoj karti da je oglasi nevažećom na svojoj veb prezentaciji.  Pored pojednostavljivanja procedure smanjuju se troškovi, povećava se pravna sigurnost i opšta bezbednost - rekao je ministar. 

Prema njegovim rečima u čip lične karte upisuje se sertifikat za elektronsku identifikaciju na osnovu čega lična karta predstavlja i sredstvo za identifikaciju na daljinu. 

- U ovaj lični dokument se unosi i kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis i ona će biti sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog stepena pouzdanosti u elektronskom poslovanju - rekao je Mali. 

- Izmenama je omogućeno i unošenje adrese prebivališta u obrazac lične karte kako bi se definisala mesna nadležnost organa za postupanje u upravnim stvarima - precizirao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE ZGODNI TELOHRANITELJ DONALDA TRAMPA? Izgleda kao glavni lik iz serije, a njegova hrabrost je oduševila ceo svet (VIDEO)