Položen test za brži oporavak

Marko Čadež

28. 05. 2020. u 20:00

ZA Privrednu komoru Srbije nije bilo ozbiljnijeg testa od onog pred kojim se našla u protekla tri meseca: da u nezapamćenim okolnostima za poslovanje, u uslovima zatvorenih granica i ograničenog kretanja, pomogne kompanijama da se lakše izbore sa svakodnevnim problemima i Vladi da bolje upravlja krizom. Test koji je uspešno položila, dokazujući svoj značaj i mogućnosti da, u nepredvidivim danima i mesecima, bude pouzdan partner državi u kreiranju i sprovođenju programa podrške privredi i pruži oslonac i sigurnost privrednicima u savladavanju izazova sa kakvima se prvi put suočavaju i u efikasnijem korišćenju mera značajne državne pomoći. I to 24 sata sedam dana u nedelji.

Положен тест за бржи опоравак

Foto: Novosti arhiva

Dnevno, iz sata u sat, rešavali smo desetine, stotine problema pojedinačnih kompanija iz svih sektora. Paralelno sa podrškom trgovinskim lancima da obezbede snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama, redovno i u dovoljnim količinama, pomagali smo proizvodnim i uslužnim kompanijama u organizaciji postojeće i pokretanju nove proizvodnje, preusmeravanju proizvodih programa i servisa prema aktuelnim potrebama, u nabavci sirovina i opreme, prelasku na digitalno poslovanje, obezbeđenju radne snage, izdavanju dozvola za kretanje, bavili se prevozom radnika, zaštitom ljudi...

Dane za nama pamtićemo i po danonoćnim dežurstvima i intervencijama da se otklone zastoji na granicama, da kamioni sa robom lakše prođu kroz region i Evropu, kako bi repromaterijal stigao u fabrike, gotovi proizvodi do kupaca na lokalnom i inostranom tržištu, a oprema i ljudi do zemalja u kojima su, uprkos svemu, naše kompanije, i u vreme korone, sačuvale partnere i dobijale nove poslove. Pamtićemo dane za nama po teškoćama sa kojima smo se zajedno suočavali, ali i po hiljadama malih, velikih pobeda koje su pomogle da sačuvamo zdravlje i živote zaposlenih, radna mesta i kompanije. Da naše firme, posebno one manje, najranjivije, održe likvidnost, da iz zdravstvene krize izlaze sa što manje gubitaka, kako bi se u mesecima pred nama što brže oporavljale i nastavile pandemijom prekinu rast.

Privrednici su, više nego ikada, u Privrednoj komori prepoznavali mesto pouzdanih informacija i maksimalne podrške, o čemu svedoči i pola miliona poseta našem sajtu i nekoliko desetina hiljada telefonskih poziva i pisanih upita koje smo dobili od izbijanja zdravstvene krize i na koje smo bez odlaganja odgovarali.

Istovremeno, njihova borba, napori koje su ulagali i dalje ulažu da proizvode i pružaju usluge u nikad težim okolnostima, poslovna snalažljivost, fleksibilnost, odgovornost i solidarnost - i prema zajednici i prema zaposlenima i međusobno, zadivljujući su i vredni svakog respekta.

Ova kriza promenila je i tek će menjati i zdravstvene i poslovne i navike u komunikaciji, način na koji svet kupuje i putuje i posluje. Stavila nas je i stavljaće nas pred nove izazove: i države i nas kao poslovne asocijacije i privatni sektor - kompanije naše članice. Da bi prebrodila i lakše otklonila posledice korone, da bi se što pre oporavila i vratila na putanju rasta, preduzeća će morati da snize troškove, da digitalizuju i automatizuju proizvodne i poslovne procese, da pređu na nove biznis modele i odgovore na drugačije zahteve klijenata i partnera. U tome, u prilagođavanju "novoj normalnosti", kao i u jeku pandemije, mogu da računaju na maksimalnu podršku i partnerstvo Privredne komore Srbije.

*Autor je predsednik Privredne komore Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!