Pouzdane informacije ključne u vreme krize

Novosti online

30. 05. 2020. u 07:55

IZBIJANjEM epidemije izazvane širenjem virusa korona i uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji, tačna i pravovremena informacija bila je ključna za prilagođavanje privrede i građana novonastaloj situaciji. Sa ciljem da obezbedi što bolju informisanost i komunikaciju sa poslovnom zajednicom i širom javnošću, Privredna komora Srbije pokrenula je portal "Kovid 19 - Info-servis za privredu".

Поуздане информације кључне у време кризе

Foto: Novosti arhiva

Specijalizovani portal pružao je informacije u "realnom vremenu" o svim važnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju krize na pojedine sektore, najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama, situaciji na tržištu. Stručne službe PKS radile su po sistemu 7/24, uvek dostupne za savet, podršku, preporuku.

U toku vanrednog stanja na ovaj i portal "Biznis info-servis" stiglo je više od 23.000 upita privrede, a najviše pitanja odnosilo se na tri teme: transporta robe preko granica, restrikcija kretanja i ekonomskih mera. Od 15. marta do 6. maja 2020. godine, sajt PKS zabeležio više od pola miliona poseta, a vesti na portalu imale su više desetina hiljada pregleda.

- Na portalu "Kovid 19 - Info-servis za privredu" privrednici i građani osim aktuelnih vesti i servisnih informacija mogli su da pronađu i informacije o programu ekonomskih mera, poslovne vesti o situaciji u drugim zemljama, analize Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju - kažu u PKS. - Objavljivane su informacije u vezi sa sektorom saobraćaja sa akcentom na dnevnim izveštajima IRU o međunarodnom transportu robe, kao i važne informacije iz sektora finansija, kretanje ponude i tražnje.

Zainteresovani su mogli da saznaju o odlukama Vlade Srbije i nadležnih institucija o epidemiji, kao i informacije o aktivnostima predstavništva i kancelarija PKS u inostranstvu. Isticane su aktivnosti usmerene na pomoć privrednicima da prevaziđu izazove i smanje negativni uticaj virusa na poslovne rezultate i bilateralne ekonomske relacije sa stranim partnerima.

Privredna komora Srbija je od početka percipirana kao relevantan izvor podataka i podrška za konkretne probleme privrede.

- Tokom vanrednog stanja javnosti su pružane informacije o izmenjenim uslovima poslovanja usled pandemije, kao i servisne informacije iz ključnih sektora radi upravljanja i sprečavanja potencijalnih kriza: izveštaji o transportu robe i stanju na graničnim prelazima, stanju mreže bankomata, dnevni izveštaji o snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, izveštaji o blokadama i povratku radnika na posao.

BRZI PREOKRETI

MEĐU važnim aspektima rada ovog portala bilo je i promovisanje uspešnih odgovora kompanija na krizu - brza preorijentacija proizvodnje na strateške i deficitarne proizvode, primeri odgovornog ponašanja kompanija i njihovog učešća u humanitarnim akcijama - objašnjavaju u PKS. - Posebno su predstavljani primeri odgovornog ponašanja kompanija, njihovo učešće u humanitarnim akcijama i filantropska pomoć više od stotine kompanija koje posluju u Srbiji, od preduzetničkih radnji pa do najvećih firmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!