PRAVILA STROGA I ZA KRISTIJANA: Još jedna pritužba protiv požarevačke muzičke škole "Stevan Mokranjac" za diskriminaciju

V. C. S.

22. 05. 2021. u 11:00

PORODICA četrnaestogodišnjeg Kristijana Stokića iz Požarevca podnela je pritužbu opštinskom prosvetnom inspektoru i poverenici za ravnopravnost protiv Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz tog grada za diskriminaciju prilikom upisa dečaka u srednju muzičku. Ovo je već drugi takav slučaj u istoj školi.

ПРАВИЛА СТРОГА И ЗА КРИСТИЈАНА: Још једна притужба против пожаревачке музичке школе Стеван Мокрањац за дискриминацију

Foto D. Novković

Pre nedelju dana pritužbu su već podneli roditelji njegove vršnjakinje, Marine Samardžić, devojčice sa Daunovim sindromom, koja takođe nije prošla prijemni.

I Kristijan je, kao i Marina, završio nižu muzičku školu, odsek harmonike, po individualnom planu i programu za decu sa poteškoćama u razvoju (IOP2). Kako navodi njegova majka, prijemni za upis u srednju muzičku školu jeste bio prilagođen deci njegovih sposobnosti po tehničkim uslovima, ali ne i po sadržaju, pa je Kristijan morao da polaže ono što u osnovnoj muzičkoj školi nikada nije radio. Zadatke za vežbanje dobio je samo dva dana pred ispit.

Kristijan je usvojeno dete.

- Uzeli smo ga kao hranitelji kada je imao tri meseca sa neurohirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Pre toga je jedva preživeo. Imao je gangrenu creva, jako komplikovane operacije, doživeo je čak i u kliničku smrt, zbog čega zaostaje u razvoju za vršnjacima. Sa četiri meseca imao je samo tri kilograma. Iz mrtvih sam ga izvukla - kaže, za "Novosti", njegova majka Vesna Stokić, koja ga je i formalno usvojila pre godinu dana, pored svoje troje biološke dece.

Kristijan Stokić, Foto Privatna arhiva

Posle 14 meseci imao je toliko komplikovanu operaciju da nisu znali da li će preživeti.

I SLOVA UČIO UZ PESMU

ZAHVALjUJUĆI harmonici Kristijan je znatno napredovao. Instrument mu je pomogao da razvije motoriku. U osnovnoj školi je naučio slova tako što mu ih je učiteljica pevala.

Zbog svega što je preživeo, kasnio je i sa motorikom i sa psihičkim razvojem. Kako objašnjava njegova majka, i osnovnu školu je završio po IOP2 programu. Npr. matematiku zna kao dete trećeg ili četvrtog razreda, a ne kao njegovi vršnjaci. Takođe, sporije pamti i brže zaboravlja. Ali, sa njim su mnogo radili i ona i u obe škole. Kaže da je i među đacima i među školskim osobljem voljen.

U drugom razredu opčinila ga je harmonika i upisao je prvo pripremni razred, a zatim i nižu muzičku.

- Njegov talenat je potvrđen. Stalno su ga slali na priredbe i javne nastupe, nije svirao samo u orkestru, već i samostalne deonice. U muzičkoj školi su nam rekli da ima pravo da polaže prijemni po IOP2. On prijemni za zdravorazvojnu decu ne može da položi.

Međutim, dobio je samo pratioca, koji nije smeo ništa da mu pomogne, već je samo bio moralna podrška. Sve je odradio sam, a bio je veoma uplašen. Iz harmonike je dobio 100 poena, od minimalnih 120 za upis, a iz solfeđa 47 od minimalnih 60 - objašnjava Vesna.

Nakon prijemnog, dečak se povukao u sebe. Porodica Stokić je zbog svega uložila žalbu i Ministarstvu prosvete, na koju čeka odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima