OBIŠLI SRBE I SVETINJE: Prinčevski par Filip i Danica Karađorđević o poseti Kosovu i Metohiji

D. ZEČEVIĆ

20. 04. 2021. u 19:15

PRINC Filip i princeza Danica Karađorđević bili su u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, tokom koje su obišli Prizren, Orahovac i Veliku Hoču. Srpski prinčevski par je posebnu pažnju posvetio obilasku svetinja Srpske pravoslavne crkve.

ОБИШЛИ СРБЕ И СВЕТИЊЕ: Принчевски пар Филип и Даница Карађорђевић о посети Косову и Метохији

Foto Instagram/danamaar

U Manastiru Svetih arhangela dočekao ih je iguman, otac Mihajlo, nakon čega su prisustvovali liturgiji, u Prizrenu su obišli i Hram Svetog Đorđa, prizrensku bogosloviju, a najviše ih je oduševila Pećka patrijaršija, jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

- Obnovljena Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu predstavlja nadu da na Kosovu i Metohiji Srbi mogu da ostanu i opstanu - naveo je na društvenim mrežama prinčevski par. - Ipak, za taj opstanak potrebni smo im svi mi: složni, ujedinjeni i svesni toga ko smo i šta smo. U Orahovcu, enklavi na krajnjem jugu Kosmeta, zatekli smo oko 300 Srba, sabili su se u prečniku od 300 metara, čuvajući svoje, ono malo što je ostalo, što nije prodato ili uzurpirano. Okupili smo se u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Posetu su nastavili obilaskom manastira Zočište, nedaleko od Orahovca i Velike Hoče. Tamo su se poklonili moštima Svetih Kozme i Damjana, za koje se veruje da poseduju isceliteljske moći, dok su se u Velikoj Hoči poklonili žrtvama kidnapovanih i ubijenih u tom kraju od 1998. do 2000, ispred spomenika podignutom u sećanje na stradale Srbe.

- U Velikoj Hoči, poznatoj u istorijskim izvorima od 12. veka, kao u svojevrsnom izolovanom getu, živi oko 700 Srba, suočenih sa dramatično teškim uslovima nemile svakodnevice i bezmerne patnje, bez osnovnih ljudskih prava, često bez struje i vode - opisali su svoje impresije princ Filip i princeza Danica. - Što se tiče Pećke patrijaršije, ona je jedan od najvažnijih srpskih spomenika, vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Tu se čuva bogata umetnička i crkvena baština, koja više od sedam vekova neguje sećanje na najslavnije, ali i najteže trenutke srpske istorije. Posebno upečatljiva nam je bila freska "Loza Nemanjića".

Foto Instagram/danamaar

Domaćini prinčevskog para rekli su, za naš list, da su oni želeli da saznaju sve o njihovom životu, ali i istoriji tog kraja, a pre svega, carskog grada Prizrena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)