SKRIVENO BLAGO VALJEVSKIH PLANINA: Arheolozi i geolozi na vrhu Medvednika, ostaci utvrđenja svedoče da je štitilo put do rudarskog basena

Boris SUBAŠIĆ

19. 04. 2021. u 13:17

SRPSKA nacionalna geografija ispisana je skrivenim znacima, ostacima zidina i kula na danas pustim i besputnim mestima, kakav je vrh Kulina u ataru sela Rebelj, na valjevskoj planini Medvednik. Ostaci velikog utvrđenja na 989 metara nadmorske visine svedoče da je ovde u prošlosti vodio važan put do rudarskog basena, koje je utvrda štitila.

СКРИВЕНО БЛАГО ВАЉЕВСКИХ ПЛАНИНА: Археолози и геолози на врху Медведника, остаци утврђења сведоче да је штитило пут до рударског басена

Plato tvrđave Kuline koja je motrila povlenski put / Foto B. Subašić

Teška sudbina Srbije kojoj su brojni ratovi raseljavali stanovništvo i uništavali spomenike, opustela je i saobraćajnica, kao i naselja kod Kuline. Sada arheolozi pod zemljom traže novu sliku naše prošlosti, a geolozi tragaju za neiscrpljenim starim ležištima.

- Danas se jedva raspoznaju ostaci utvrđenja na Kulini, dimenzija 100 puta 50 metara, sa tri strane zaštićenog strmim liticama - kaže arheolog Radivoje Arsić iz valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika Srbije. - Ono se nalazilo iznad rudarskog basena, kraj puta koji je spajao doline Tamnave i Kolubare, preko Medvednika, Jablanika i Povlena, sa Podrinjem na jednoj strani, a na drugoj preko Taora, preko Užica sa Pomorjem. Kulina je ista priča kao grad u Brangoviću gde su u sloju iznad kasnoantičkog pronađeni tragovi Srba iz prednemanjićkog perioda. Moguće je da ih ima i ovde, jer je put ostao u funkciji, ali siguran odgovor mogu da daju samo istraživanja.

Za iskopavanja je, pored novca, veliki problem i radna snaga, jer su nekada velika planinska sela ostarila i opustela. Kada smo pod Kulinom sreli starog gorštaka sa stadom koza, on je zaprepašćeno upitao: "Odakle vi?" Nije verovao da smo stigli peške, sve dok nismo detaljno opisali stari put koji sa magistrale, od Poćute vodi pored manastira Pustinje, zadužbine kralja Dragutina, a zatim klisurom Zavojšnice po čijim liticama se vide ostaci brojnih vodenica, a na proširenjima stoje napuštene i zarušene kuće.

Napuštena kuća pod srednjovekovnim gradom / Foto B. Subašić

- Slabo ko ide tim putem danas uzbrdo do Rebelja, svi odoše nizbrdo, ovako ili onako - gorko se šalio gorštak. - Nemojte da prilazite blizu, vi u gradu imate tu koronu, opasni ste. Doneli su je neki i kod nas, gde je groblje bliže od lekara, pa smo počeli da se plašimo. Pitate za rudnike, bilo ih je, ima u šumi starih okana, ko zna od kada...

Utvrđenje na Kulini je, po mišljenju stručnjaka, bilo magacin, zaštita i pribežište rudarskih sela. O tome svedoči i interesovanje rudarskih firmi koje ovih dana šalju istraživače na Valjevske planine.

- Na Medvedniku beležimo prisustvo piritsko-bakronosnih ležišta, od kojih je najpoznatije u selu Rebelj - kaže Vladimir Pecikoza iz Istraživačke stanice Petnica koja je ispitivala ovaj teren. - Pored bakra, registrovano je i prisustvo gvožđa, mangana, olova, cinka i nikla, ali i male količine zlata. Raspoloživi istorijski podaci navode da je aktivnija eksploatacija počela tokom 18. veka, ali Ljubomir Pavlović je istražujući sela u valjevskom kraju, početkom 20. veka, od meštana saznao da se rudarenje odvijalo i ranije, a da su stara okna samo proširena za dalju eksploataciju.

RUDARSKI ČEKIĆ

ARHEOLOZI su tokom izviđanja Kuline otkrili bronzanu fibulu, kopču, u obliku stilizovane ptice koja je datirana u 2. ili 3. vek naše ere, mali liveni olovni teg, za vagu, kojom se verovatno merio neki dragocen metal, kao i rudarski gvozdeni pijuk-čekić. On sa jedne strane ima dugo šiljato sečivo povijeno ka unutra, a sa druge pravougaoni čekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)