SLAMOM OD JEČMA UKRAŠAVAJU JAJA: Neobična uskršnja izložba najstarijih Subotičanki

J. LEMAJIĆ

17. 04. 2021. u 10:34

UKRAŠAVANjE uskršnjih jaja od davnina je način da domaćice pokažu svoje umeće i maštovitost. Subotičke penzionerke su otišle i korak dalje i ukrašavajući jaja slamarskom tehnikom od njih su napravile prava umetnička dela.

СЛАМОМ ОД ЈЕЧМА УКРАШАВАЈУ ЈАЈА: Необична ускршња изложба најстаријих Суботичанки

Foto Arhiva

Ukrašena jaja izložile su u gradskom Udruženju penzionera i tako svima pokazale sa koliko ljubavi, strpljenja i veštine nastaju rukotvorine od kojih zastaje dah.

Vredne ruke slamarki, okupljene u udruženju "Lusa", dekorisale su kokošja, pačja, guščja i nojeva jaja, u zavisnosti od toga šta na njima žele da prikažu. Na ovaj način, kažu, čuvaju običaje, ali i ne dozvoljavaju da slamarstvo padne u zaborav.

 - Slama je zahtevna, jer potrebno je dobro da se pripremi da sve slamčice budu jednake. Treba precizno raditi, obložiti ljusku jajeta slamom, ukrasiti je i dovesti do savršenstva, a pritom paziti da se ne razbije, jer onda ode ceo trud u propast - priča nam Jelena Bedalov. - To je prilično dugotrajan posao, pa zato i nema mnogo jaja. Nisam brojala koliko sam sati utrošila, ali mi je bilo potrebno godinu dana za sve što sam napravila. Kako smo tokom cele prošle godine zbog kovida bili prinuđeni da budemo u svojim kućama, to vreme smo iskoristile da napravimo što više dela od slame.

Univerzalnog recepta za ukrašavanje slamom nema, ali se neki koraci moraju ispoštovati. Jaje se prvo izduva, zatim lepo opere da se ne lepi, da bude suvo iznutra.

 - Pre toga pripremamo slamu u fazama. Obično se koristi ona od ječma, jer je kratka i mekana. Najpre se opere, pa se pegla, lepi, i tada tek ukrasi pletenicama, mašnama, koje se prethodno izrade takođe od slame - objašnjavaju slamarke.

Pet sati za dekorisanje

Na morkino jaje se, recimo, potroši i do pet sati da bi ono bilo raskošno ukrašeno. Za neke je potrebno malo manje vremena, ali kada se ovaj posao radi, onda se ne gleda na sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)