ZLOSTAVLJAČIMA ŽIVOTINJA PRETI ZATVOR: Psiholog otkriva - To su elementi psihopatologije, te osobe ne mogu da se kontrolišu

Novosti online

12. 04. 2021. u 21:32

NAŠ zakon predviđa i zatvorske kazne za zlostavljače i ubice životinja, koji se sve češće nalaze na naslovnim stranama zbog svojih zločina.

ЗЛОСТАВЉАЧИМА ЖИВОТИЊА ПРЕТИ ЗАТВОР: Психолог открива - То су елементи психопатологије, те особе не могу да се контролишу

Foto: Depositphotos

Protiv osamnaestogodišnjaka osumnjičenog da je pre dve nedelje u Kuršumliji ubio psa, da bi se osvetio vlasniku sa kojim je bio u svađi, podneta je privatna krivična prijava.

Neki ih vole, neki obožavaju i veruju im više nego ljudima, a neki ih se plaše. Bez obzira kojoj grupi pripadate, ako ste normalni, zapitaćete se ko iz čista mira može da zlostavlja životinje.

- Možemo govoriti o elementima psihopatologije, u svakom slučaju patologije ličnosti, to su osobe lišene svake empatije koje ne vode računa o drugima, osobe koje ne mogu da kontrolišu svoje postupke - navodi doktorka Radmila Bojović psihopatolog.

U konkretnom slučaju u Kuršumliji, mladić osumnjičen da je ubio psa, navodno je to potvrdio u poruci vlasniku životinje.

Doktorka Bojović kaže da se sklonosti ka zlostavljanju životinja javljaju u detinjstvu, i dodaje da ozbiljna istraživanja pokazuju takve osobe imaju indicije da u zrelom dobu zlostavlja druge.

Pre godinu dana, dopunama i izmenama krivičnog zakona, kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja, povećane su sa godinu, na dve godine zatvora. Za organizatore borbi pasa, predviđena je zatvorska kazna od 6 meseci, do tri godine.

U svetu je mnogo rigoroznije. Istorijska je kazna iz 2014. godine kada je jedan poljski emigrant u Bostonu, zbog zlostavljanja šteneta pit bula osuđen na novčanu kaznu od neverovatnih pola miliona dolara, i zatvor od još neverovatnijih 55 godina.

Pitanje je koliko su oni koji zlostavljaju životinje svesni svojih postupaka.

- Generalno gledano to nisu ljudi koji su korigiblni. Oni da jesu i da mogu da sagledavaju posledice svog ponašanja, oni se tako ne bi ni ponašali. Tako da smo mi tu u problemu šta je adekvatna kazna za nekoga - kaže dr Bojović.

Da li je adekvatna ili nije, na drugima je da procene, ali kazna na koju je osuđen Poljak u Bostonu, veliku većinu bi odvratila i od pomisli da nekome

naudi.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove