KOLIKO JE LJUDI NA KAZNENOM RADU U SRBIJI: Čiste i nose boce za kiseonik, mnogi su u kovid-bolnicama

V. C. S.

09. 04. 2021. u 07:30

U SRBIJI se trenutno izvršava 147 kazni rada u javnom interesu, kako za krivična dela, tako i za prekršaje, potvrđeno je za "Novosti" u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Deo njih obavlja se i u bolnicama.

КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ НА КАЗНЕНОМ РАДУ У СРБИЈИ: Чисте и носе боце за кисеоник,  многи су у ковид-болницама

Foto Ilustracija Tanjug

Osim u KBC "Zemun", koji se nalazi u kovid-sistemu i gde trenutno sedam osoba služi ovu vrstu kazne, tu su i Bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, opšte bolnice u Subotici i Somboru, domovi zdravlja u Kosjeriću, Požegi...

Osuđeni u KBC "Zemun" čiste park, staze, uređuju zelene površina, farbaju i molerišu. Od njih sedmoro, dvoje se dobrovoljno javilo da dopremaju boce sa kiseonikom za pacijente. U Upravi naglašavaju da niko od njih nije kažnjen za organizovanje kovid-žurki. U Upravi kažu da je jedna od tih osoba izrazila želju da i posle isteka kazne volonterski nastavi isti posao.

RADNI DAN UMESTO ZATVORA

AKO osuđeni ne ispunjava obaveze, poverenik Uprave o tome obaveštava sud, koji kaznu ili ostatak kazne preinačava u zatvorsku:

- Prednosti ove vrste sankcija su to što osuđeno lice ostaje u društvenoj zajednici, ne prekida mu se radni odnos, bavi se besplatnim radom u korist društva, rasterećuju se zatvori...Takođe, ovo predstavlja uštedu i za društvo - osam sati kazne rada u javnom interesu zamenjuje jedan zatvorski dan.

- U ovom trenutku Uprava ima zaključene ugovore sa 291 javnim preduzećem ili ustanovom za služenje ove vrste kazne. Lica se upućuju na rad u komunalna preduzeća, domove kultura, domove za stare, mesne zajednice - kažu u Upravi.

Prva kazna rada u javnom interesu upisana je u Matičnu knjigu u januaru 2007. godine. Prošle godine izrečeno je 156 takvih osuda za krivična dela i 580 za prekršaje. Sankcija se izriče u trajanju do maksimalno 360 sati i to najčešće za krađe, izazivanje lakih telesnih povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, uništenje ili oštećenje tuđe pokretne stvari, šumsku krađu... Iz oblasti prekršaja kazna se izriče za dela počinjena u javnom saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)