KADA SE PROLEĆE VRAĆA U SRBIJU? Poznati meteorolog najavio veliki obrt i objavio detaljnu vremensku prognozu

Novosti online

07. 04. 2021. u 12:24

METEOROLOG Đorđe Đurić najavio je da se proleće vraća već za vikend.

КАДА СЕ ПРОЛЕЋЕ ВРАЋА У СРБИЈУ? Познати метеоролог најавио велики обрт и објавио детаљну временску прогнозу

Foto: D. Balšić/Printscreen

Sreda jutro doneće snežni pokrivač i pravu zimsku situaiju većem delu Srbije. Već od četvrtka toplije, a od petka nam se vraća proleće, za vikend oko 20°C, početkom sledeće sedmice i do 25°C.

Utorak je Srbiji doneo drastičnu promenu vremena. Sa severa je već tokom prepodneva prodrao hladni front, uz jak severozapadni vetar i jače naoblačenje, a u Bačkoj je provejavao i slab sneg. Ovaj hladni front posledica je premeštanja ciklona preko severa Evrope dalje na istok.

Nakon jutarnjih 6 do 8°C, temperature u Vojvodini su već u toku prepodneva opale na 2 do 4°C. U Beogradu je nakon jutarnjih 7°C, hladni front u toku prepodneva doneo pad temperature na 3°C. Istovremeno, na jugu i istoku Srbije bilo je sunčano i relativno toplo, a temperatura je nakon jutarnjeg slabog mraza dostigla i 17 do 19°C. Dakle, hladni front sredinom dana "podelio" je Srbiju na dva dela, pa je ispred njega preovladavalo prolećno vreme, a iza pravo zimsko. Ovaj hladni front Hrvatskoj i Bosni doneo je jak sneg, a sneg je padao i u Dalmaciji, Istri i na severu Jadrana. Do kraja dana hladni front stigao je i do juga i istoka Srbije i temperatura je opala za 15 stepeni.

Ove noći sa juga Jadrana preko centralnih predela Balkana premešta se centar sekundarnog ciklona. Ovaj ciklon nastavlja put dalje prema Crnom moru i istoku Evrope, a u noći između utorka i srede i u sredu ujutro u većem delu Srbije uslovljavaće umeren do jak sneg, uz formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Očekuje se da se formira snežni pokrivač od 2 do 10 cm, lokalno i do 20 cm, a 10 do 20 cm bi palo i na planinama. Sneg je zabeleo i Beograd , a do jutra se očekuje dalje povećanje snežnog pokrivača, naročito u višim delovima grada. Jedino će na severu Srbije doći do razavedravanja i tokom jutra biće vedro, dok će u Negotinskoj Krajini i na jugu Kosova i Metohije padati kiša. Temperatura tokom noći i jutra u većem delu Srbije biće od -2 do 2°C, na istoku i krajnjem jugu do 4°C. Ciklon uslovljava i vazdušni pritisak ispod normale, a sneg je praćen i jakim severozapadnim vetrom.

Već tokom srede centar ciklona odmaknuće preko Karpata ka Crnom moru, a sa zapada će jačati anticiklon i doći do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena, ali će četvrtak i dalje donositi nestabilnosti i lokalne pljuskovite padavine. Inače, hladni front i ciklon doneli su Srbiji i regionu prodor veoma hladbne vazdušne mase sa severa Evrope.

U petak će nad našim područjem biti snažan anticiklon i vazdušni pritisak biće znatno iznad normale, a počeće priliv i toplije vazdušne mase. Ipak, jutra će biti veoma hladna, uz mraz, pa se očekuje ogromna opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, zbog čeha je neophodno primeniti adekvatne mere zaštite.

Pod uticajem povišenog pritiska, za vikend sunčano i toplije, uz temperature i do 20°C, a u nedelju se očekuje i nešto više oblačnosti. Slab mraz očekuje se još u subotu ujutro na jugu i jugoistoku Srbije.

Dakle, u Srbiji u sredu ujutro oblačno i hladno sa snegom, uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača, u nižim predelima na istoku sa kišom i susnežicom. Na severu Vojvodine biće vedro. Tokom dana u većem delu Srbije umereno do pretežno oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, ponegde i sa pljuskovitim padavinama. Duvaće umeren do pojačan, povremeno i jak severozapadni vetar, a u brdsko-planinskim predelima očekuju se snežni nanosi i smetovi, uz vejavicu. Jutarnja temperatura od -2 do 3°C, u Beogradu oko 0°C, maksimalna dnevna od 3°C na jugu Srbije do 11°C na severu Vojvodine, u Beogradu do 8°C.

U Srbiji u četvrtak i petak ujutro mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, uz lokalnu pojavu kiše i pljuskova, na planinama se očekuju pljuskovi snega. Ponegde se očekuje i kratkotrajna i lokalna pojava krupe. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C, u Beogradu do 11°C, a jak severozapadni vetar do kraja dana biće u slabljenju. U petak pretežno sunčano i toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Za vikend toplo, a slab mraz očekuje se u subotu ujutro još na jugu i jugoistoku Srbije. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 16 do 20°C, u Beogradu do 19°C. U subotu će biti sunčano, a u nedelju povećanje oblačnosti. U petak i tokom vikenda vetar slab do umeren, južni i jugoistočni.

Još toplije početkom sledeće sedmice, a maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak i do 25°C.

U utorak sa zapada pogoršanje vremena, a u sredu zahlađenje, temperatura u padu za desetak stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!