DIREKTOR SZO U SRBIJI: Pozdravljam najnovije mere, britanski soj virusa se brže širi

Tanjug

19. 03. 2021. u 14:17

DIREKTOR Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da, kao lekar, podržava najnovije mere uvedene u Srbiji u sprečavanju širenja korona virusa, posebno zbog novog britanskog soja koji se brže i lakše širi.

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ: Поздрављам најновије мере, британски сој вируса се брже шири

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je, na pitanje novinara da li bi i koliko bi najnovije mere trebalo da se produže, rekao da dužina, odnosno trajanje tih mera uvek treba da prati epidemiološku situaciju.

- Zbog toga nemam odgovor na pitanje koliko dugo bi mere trebalo da traju. To zavisi od epidemiološke situacije. Videli smo u nekim drzavama to je bilo više nedelja - rekao je Ivanuša.

Naveo je da kada su pojedine zemlje videle da mere daju neki rezultat, onda su mogle da ih popuste.

Ivanuša kaže da je poznato da se u Srbiji, kao i drugim delovima Evrope, širi novi soj virusa koji je otkriven prvi put u Velikoj Britaniji.

- Za taj virus poznato je da se brže i lakše širi među ljudima i da može da rezultira u težem obliku bolesti. Zbog toga su jako bitne te mere kako bi se zaustavilo pogoršanje koje je počelo ne samo u Srbiji, nego i u ostalim delovima Evrope - rekao je Ivanuša.

Naglasio je da su mere uvedene u Srbiji jako bitne i da ih treba poštovati bez obzira na to što se sve veći i veći broj ljudi vakciniše.

- Još uvek smo na početku vakcinacije. Potpuno podržavam mere. Mere bi trebalo da traju neko vreme, jer je britanski soj virusa na neki način opasniji zbog bržeg i lakšeg širenja - rekao je Ivanuša.

Naveo je da veliko povećanje broja zaraženih može usporiti proces vakcinacije, jer se oni ne mogu vakcinisati.

- Drugo, možete imati veliki broj obolelih i među zdravstvenim radnicima, bez obzira na to što nekako očekujem da je većina zdravstvenih radnika već bila vakcinasana. Teška epidemija može, naravno, usporiti proces vakcinacije - kaže Ivanuša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024