U PLANU IM BIO TOTALNI GENOCID: Navršava se 17 godina od progona više od 4.000 Srba sa KiM i potpunog etničkog čišćenja šest gradova

B. SUBAŠIĆ

17. 03. 2021. u 08:00

TOTALNI genocid je prava kvalifikacija zločina na Kosovu i Metohiji, od 17. do 19. marta 2004. kada je 50.000 Albanaca sinhronizovano krenulo u akciju etničkog čišćenja preostalih Srba u pokrajini i uništavanja svih spomenika njihovog postojanja, saglasni su stručnjaci za bezbednost.

У ПЛАНУ ИМ БИО ТОТАЛНИ ГЕНОЦИД: Навршава се 17 година од прогона више од 4.000 Срба са КиМ и потпуног етничког чишћења шест градова

Albanac lomi krst na crkvi u Podujevu / Foto Printskrin

- Martovski događaji su, pravno posmatrano, pokušaj totalnog genocida - kaže penzionisani pukovnik dr Milan Mijalkovski, profesor Fakulteta bezbednosti. - Bila je to do detalja isplanirana vojna akcija, iako su napadači bili u civilu. Oni su nastupali u vojnim formacijama, naoružani, sa logistikom i unapred određenim zadatkom sistematskog etničkog čišćenja Srba i uništavanja svih svedočanstva o njihovom postojanju, od srednjovekovnih manastira, do savremenih kuća i grobalja. To je, po definiciji, totalni genocid. Ovaj zločin je bio najavljen i izjavama zvaničnika sa Zapada.

U septembru 2003. u Prištini su se ponovo sastali ključni ljudi agresije NATO 1999: Bil Klinton, tadašnji predsednik SAD, njegov specijalni izaslanik Ričard Holbruk, Vilijam Voker, koji je kao šef misije OEBS-a stvorio "Slučaj Račak", glavnokomandujući NATO tokom rata Vesli Klark i Bernar Kušner, prvi šef Unmika na KiM.

Posle sastanka Holbruk i Kušner su izneli dramatično predviđanje eskalacije nasilja zbog odugovlačenja međunarodne zajednice da prizna "nezavisno Kosovo" na koje Albanci imaju "legitimno pravo". U februaru 2004. američka privatna obaveštajna kompanija "Stratfor" je iznela slična predviđanja.

Početak marta 2004. obeležila su okrutna ubistva Srba koja nisu medijski ispraćena, za razliku od lažne vesti da su Srbi naterali trojicu albanskih dečaka iz sela Čabra u nabujali Ibar gde su se podavili.

Novosti

Kao kreator obmane koju su od 16. marta bezbroj puta ponovili albanski mediji, a zatim je preuzeli i zapadni, navodi se Halit Barani, poznat kao lažni svedok na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Oliveru Ivanoviću. Telekomunikacije sa Srbijom su tokom albanskog pohoda bile gotovo u potpunosti prekinute.

- Poduhvat je počeo medijskom inscenacijom da bi izvođenje totalnog genocida izgledalo kao spontani i opravdani revolt - kaže prof. dr Mijalkovski. - Kasnijim istragama Unmika je utvrđeno da je priča lažna, ali bilo je kasno: Srbi su proterani, a kuće i baština uništene. Obećanja međunarodne zajednice da će im biti omogućen povratak nisu ispunjena. Zločinom je rukovodio Albanac povezan sa nemačkom službom BND, koja je nesumnjivo imala uvid u sva dešavanja. Snage Kfora i Unmika su govorile Srbima da ne mogu da ih brane već samo da ih evakušu iz sela u koja su odmah ulazili Albanci, pljačkali ih i spaljivali do temelja. Sve je bilo sinhronizovano.

Albanac lomi krst na crkvi u Podujevu / Foto Printskrin

ŽRTVE MARTOVSKOG NASILjA

U MARTOVSKOM pogromu ubijeni su Borivoje Spasojević (1941) i Jana Tučev (1968), oboje iz Kosovske Mitrovice, a u Lipljanu Nenad Vesić (1951). Otac i sin Dobrivoje (1955) i Borko (1984) Stolić ubijeni su u Drajkovcu kod Štrpca, Boban Perić (1952), profesor fizičkog vaspitanja u selu Kusce kod Gnjilana. Kosovo Polje pamti žrtvu Zlatibora Trajkovića, a Prizren Daragana Nedeljkovića (1943), koga su nasilnici zatekli u Prizrenskoj bogosloviji i tu ga ubili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)