CARSKI PUT SPAJA DVA GRADA: Prema strateškom dokumentu od Zrenjanina do Temišvara za samo sat vremena

B.G.

13. 03. 2021. u 15:07

AKTUELNA tema izgradnje autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, otvorila je pitanje povezivanja ovog autoputa sa najvećim gradom u Banatu, Temišvarom u susednoj Rumuniji.

ЦАРСКИ ПУТ СПАЈА ДВА ГРАДА: Према стратешком документу од Зрењанина до Темишвара за само сат времена

Foto: A.Amižić

Stariji stanovnici Međe, Žitišta i ostalih mesta duž nekadašnji Carski put, sećaju se dana kada su širokim drumom, jezdili ka  "Malom Beču", kako neki nazivaju ovaj rumunski grad na Begeju.

Nekadašnji Carski put, koji se pruža skoro pravolinijski od Zrenjanina do Temišvara, dužine je 70 kilometara i na pojedinim mestima je širok preko 30 metara, a to je i olakšavajući faktor pri izradi Regionalnog prostornog plana Vojvodine jer se na ovoj trasi izbegava otkup, preparcelacija, konverzija zemljišta ali i zaobilaze naseljena mesta.

Baš ovom trasom, nekadašnjeg Carskog puta planiran je novi koridor državnog puta, od Zrenjanina, preko Međe, do Temišvara. Prema najznačajnijem strateškom dokumentu razvoja teritorije AP Vojvodine ovaj put bi prolazio levom stranom naselja Klek, između naselja Ravni Topolovac i Žitište i pružao se do naselja i graničnog prelaza Međa, od Zrenjanina do granice sa Rumunijom, stizalo bi se za 20 minuta, a do Temišvara za sat vremena, laganom vožnjom automobilom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)