TOKOM VIKENDA SVE ZATVORENO? Sa još 4.595 zaraženih epidemija se komplikuje, štab danas donosi nove mere

B. RADIVOJEVIĆ

12. 03. 2021. u 06:50

PRODUŽAVANjE onlajn nastave za srednjoškolce, sve zatvoreno za vikend izuzev marketa, apoteka i pumpi, kraće radno vreme od ponedeljka i apsolutna zabrana koncerata.

ТОКОМ ВИКЕНДА СВЕ ЗАТВОРЕНО? Са још 4.595 заражених епидемија се компликује, штаб данас доноси нове мере

Foto N. Živanović

To je kompromisni predlog novog paketa protivepidemijskih mera za koji premijerka Ana Brnabić, kao predsednica Kriznog štaba, pokušava pred današnju sednicu da obezbedi podršku i medicinskog dela štaba, koji traži "lokdaun" od sedam dana, i predstavnika države koji se protive zatvaranju.

Ono što je zasad jedino sigurno jeste da će mere biti pooštrene, što je potvrdila i premijerka Brnabić, a da li baš po ovom modelu, ili nešto izmenjenom, zavisi oko čega će članovi Kriznog štaba postići saglasnost.

Blage mere koje su na snazi, već duže nisu primerene pogoršanju epidemiološke situacije, a iz medicinskog dela Kriznog štaba upozoravaju da bi ona mogla da bude još teža, čak i da premaši katastrofalni scenario kakav smo videli u novembru i decembru, sa gotovo 8.000 inficiranih na dan, i do 59 preminulih u 24 sata.

U Srbiji je u prethodna 24 sata još 4.595 građana bilo pozitivno na 17.049 testiranih. To je, kažu epidemiolozi, visok broj. Zabrinjava, međutim, što raste broj smrtnih slučajeva, kojih je juče bilo 24 - tri više nego dan ranije. U bolnicama je 4.359 obolelih, od kojih 213 na respiratorima.

REVAKCINISANO 650.000 GRAĐANA

U SRBIJI je do sada dato 1.792.912 doza vakcina protiv korone, a 647.019 osoba dobilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije. Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika. Po broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, naša zemlja je prva u Evropi, a kada je reč o broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, na šestom smo mestu.

Načelnica anestezije u KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Duška Ignjatović, kaže da se godinu dana od kada je ovaj KBC primio prve obolele od kovida, situacija nije mnogo promenila.

- Najbolji pokazatelj koliko je situacija trenutno ozbiljna pokazuje podatak da gotovo trećina hospitalizovanih zahteva lečenje u jedinicama intezivne nege - kaže dr Ignjatović.

- Trenutno je više od 250 pacijenata u bolnici, a oko 70 zahteva kiseoničku potporu.

Protokoli lečenja su se za ovih godinu dana menjali, mnogo toga se zna, međutim i dalje ima iznenađenja:

- U roku od 48 sati dolazi do dramatičnog pogoršanja kliničke slika. Pričate sa pacijentom, gledate njegove parametre i znate da u roku od samo dva sata on može da bude u veoma lošem stanju - opisuje doktorka Ignjatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća