PO VAKCINU I BEZ PRIJAVE: Otvaraju se novi punktovi za imunizaciju, počelo pelcovanje bez zakazivanja za najstarije

E. V. N.

10. 03. 2021. u 10:00

U JOŠ desetak gradova pripremaju se punktovi za masovnu imunizaciju, na kojima će građani moći da prime vakcinu bez prethodne prijave.

ПО ВАКЦИНУ И БЕЗ ПРИЈАВЕ: Отварају се нови пунктови за имунизацију, почело пелцовање без заказивања за најстарије

Arhiva

Ovakvo hvatanje zaleta u masovnoj imunizaciji, po čijem obuhvatu je Srbija druga u Evropi, počelo je u utorak u dva grada: Sremskoj Mitrovici i Kruševcu. Početna ideja da se otvaranjem takvih punktova imunizacija približi seniorima i da se tu vakcinišu stariji od 60 godina, sada se razvija dalje, pa se razmatraju mogućnosti da se na ovim punktovima vakcinišu svi koji to žele, a podaci sa punktova će biti uneti u bazu e-uprave, kako bi se "pratio" put svake vakcine i broj vakcinisanih.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Vlade Srbije, obavljeno ukupno 1.704.790 vakcinacija, a drugu dozu primile su 623.424 osobe. Po broju revakcinisanih na milion stanovnika Srbija je prva u Evropi.

Prvu dozu vakcine za nedelju dana primilo je 85.000, a drugu 100.000 ljudi. Međutim, vakcinacija nije ujednačeno prihvaćena u celoj Srbiji kao najefikasnija mera zaštite od kovida. Dok je, recimo, u beogradskoj opštini Stari grad vakcinisano više od 60 odsto starijih od 75 godina, u Preševu 55,09, u Tutinu je u ovoj starosnoj grupi pelcovano tek 9,4 odsto stanovnika.

Zato Vlada insistira da timovi za vakcinaciju izađu na teren, kako bi se proces imunizacije građanima što više olakšao. Tako je u utorak u Kruševcu na više punktova počela vakcinacija bez zakazivanja, za starije od 60 godina, a narednih dana biće nastavljena i za mlađe od 60 godina. Isto je i u Sremskoj Mitrovici, a predviđeno je da bude sprovedena imunizacija i u svim okolnim selima.

- Grad je obezbedio sva neophodna sredstva, kao i nemedicinsko ljudstvo, jer je cilj da se zdravstveni radnici usmere isključivo na svoj posao, koji obuhvata pregled i samu vakcinaciju, a sve ostalo na sebe preuzima lokalna samouprava, sa svojim volonterima, koji su se prijavili za ovaj istorijski važan posao - rekao je Miroslav Jokić, rukovodilac stručno-operativnog tima za imunizaciju u Sremskoj Mitrovici.

Na punktu u Mitrovici u utorak se davala "Sinofarmova" i "Astra Zenekina" vakcina.

Veliki pritisak na bolnice se nastavlja, pa se iz Beograda pacijenti transportuju i u Kruševac:

- U kovid-bolnici u Kruševcu imamo 180 pacijenata, od kojih je više od 40 iz Beograda - kaže direktor dr Vladan Cvetanović, za "Novosti". - Još imamo mesta. Prvi pacijenti iz Beograda stigli su nam u ponedeljak kasno po podne. Nastavićemo sa prijemom novih dokle god budemo imali slobodnih kreveta. Kapacitet od 500 mesta mogao bi da bude popunjen u naredna dva do tri dana, ukoliko se ovakav trend porasta broja zaraženih nastavi.

U ovu bolnicu dovoze pacijente iz cele Srbije, a i lekari i sestre koji tu rade su iz raznih krajeva naše zemlje. Najviše ih je iz Niša, ali tu su i oni iz Ćuprije, Paraćina, Vranja, Sokobanje, Jagodine... Na kovid-odeljenjima Opšte bolnice u Kruševcu je na lečenju 118 pacijenata sa simptomima kovida.

Najveći je pritisak na bolnice u Beogradu. Zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić kaže da je prethodna noć između ponedeljka i utorka bila izuzetno teška i da su u roku od 24 sata u tu bolnicu primljena 24 pacijenta obolela od kovida.

- Novi pacijenti imaju težu kliničku sliku - rekao je Savić. - Teška klinička slika sada se razvija vrlo brzo nakon pojave prvih simptoma. Pri samom prijemu, to su progresivne obostrane upale pluća, tako da se i tokom lečenja stanje nekih pacijenata pogoršava, ali na sreću, oboleli još dobro reaguju na terapiju. U "Mišoviću" je smešteno i 14 dece i 11 trudnica, koji su oboleli od kovida.

Najmlađi pacijent sa kovidom u "Mišoviću" ima 35, a najstariji 95 godina.

POPUNjENO HILjADU KREVETA

BOLNICE su pune. "Batajnica" je popunila svoje kapacitete od 1.000 kreveta. Zemunska bolnica je, takođe, popunila kapacitete, više od 350 kreveta. U bolnici "Dr Dragiša Mišović" radimo na maksimumu kapaciteta - kaže dr Savić. - U ispomoć nam, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, stiže sedam lekara i 30 medicinskih tehničara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu