NADAHNULO ME DIANINO DELO: Glumica Sanja Moravčić o ulozi humanitarke koja je spasla 12.000 srpske dece

J. LEMAJIĆ

26. 02. 2021. u 12:29

RUKU spasa devojčici Dari i njenom dvogodišnjem bratu Budi, kao i ostaloj izmučenoj deci u logoru Stara Gradiška na samom kraju filma "Dara iz Jasenovca", pružila je humanitarka Diana Budisavljević.

НАДАХНУЛО МЕ ДИАНИНО ДЕЛО: Глумица Сања Моравчић о улози хуманитарке која је спасла 12.000 српске деце

Foto promo

Njen lik je tumačila Sanja Moravčić, glumica Narodnog pozorišta u Subotici.

Ulogu je, kako kaže za "Novosti", dobila na kastingu i tada o ovoj heroini nije znala mnogo.

- Njen lik sam gradila tako što sam gledala dokumentarni film "Dianina deca", čitala o Jasenovcu i posebno njen dnevnik i svedočanstva o spasavanju na hiljade srpske dece.

Noćima sam plakala čitajući o tome šta je zatekla u logoru, šta je sve prošla do odlaska u Staru Gradišku - priča Sanja.

- Veliko pitanje mi je bilo kako to čovek može da iznese, posebno žena koja u svom dnevniku piše da su joj "majke presahlih grudi davale svoju dojenčad". Njena misija je bila toliko snažna, bila je toliko hrabra i odlučna da spase decu uprkos tome što je i njen život bio u opasnosti. Zato mi je bilo važno da gledaoci vide njenu jačinu i važnost njenog velikog dela.

ČAST I ODGOVORNOST

BITI deo filma "Dara iz Jasenovca", za Sanju je velika čast, ali i odgovornost.

- Važno je da postoji ovakav film i srećna sam i zahvalna što sam bila njegov mali deo. Priča o Jasenovcu nam je opomena da se ovakve strahote nikada više, nigde na svetu ne ponove. Ona je i odavanje počasti svim žrtvama - dodaje glumica.

- Uči nas i da budemo bolji ljudi, da gledamo u čoveka bez obzira na boju kože, veru i naciju. Jedna od onih koja je održala lekciju čovečnosti je upravo Diana Budisavljević.

U tome joj je, kako kaže, mnogo pomogla veoma autentična atmosfera na snimanju.

Diana Budisavljević, Foto promo

- Sve je bilo toliko stvarno, kao scene iz Dianinog "Dnevnika". Majke sa decom koja zaista plaču, Bogdan Bogdanović kao Ljubo Miloš u ustaškoj uniformi koji svakog momenta može da zapuca, Nikolina Friganović koja se sa takvom snagom, potisnutim bolom, rastaje od svoje ćerke i govori joj da ne sme da zaboravi odakle je i ko joj je mater... A, sa druge strane autobusa ostala je grupa ljudi i dece, u čijim očima se video strah, jer nisu znali da li će preživeti ili ne do sledećeg Dianinog dolaska - dodaje glumica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)