POČELO ŠTAMPANJE TESTOVA: Pripreme za završni ispit u osnovnim školama, ministar najavio posebne mere zaštite

Lj. B.

26. 02. 2021. u 12:30

ŠTAMPANjE testova za probni završni ispit za osmake, koji se održava 26. i 27. marta, privodi se kraju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a naredne nedelje počinje štampanje testova za završni ispit, koji je planiran za 23, 24. i 25. jun.

ПОЧЕЛО ШТАМПАЊЕ ТЕСТОВА: Припреме за завршни испит у основним школама, министар најавио посебне мере заштите

Foto Tanjug

Vlada Srbije obezbedila je prošle godine Zavodu mašinu za štampanje testova, a ove godine dobili su još jednu, te su tako postignuti dovoljni kapaciteti, dobijen je bolji kvalitet štampe i ostvarena bolja bezbednost celog procesa rada.

- Cilj nam je da sve aktivnosti u ovoj školskoj godini završimo na uspešan način bez obzira na to što se nalazimo u vanrednom okolnostima, a Zavod je sada infrastrukturno osposobljen da štampa sve testove - rekao je ministar prosvete Branko Ružić koji je posetio tu ustanovu.

Ministar je dodao da je urađeno dosta i u procesu digitalizacije, da je ostvarena saradnja sa Fakultetom organizacionih nauka. On je naveo da će ove godine u Srbiji biti osam skening centara u kojima će se ocenjivati testovi. Većinu zadataka pregledaće mašine, računari, a manji deo pregledači.

Testovi će iz Zavoda, pred malu maturu, u saradnji sa "Poštom Srbije", biti distribuirani školskim upravama, uz asistenciju policije.

- Đaci na probnom završnom ispitu mogu očekivati teže zadatke nego na samoj maloj maturi - rekao je direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

- Dobijanjem još jedne mašine za štampu, celokupan sistem izrade i štampanja testova je zatvoren, te se više neće dešavati da testovi dospeju u javnost.

Ranđelović je naveo da male maturante na završnom ispitu u junu očekuje na testovima veći broj zatvorenih pitanja - pitanja na koja se zaokružuje odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?