PRONAĐENE SKIJE, PA PROMRZLI MLADIĆ : Ovako je izgledala potraga za izgubljenim skijašem iz Knjaževca (FOTO)

V.Ćirić

14. 01. 2021. u 15:32

U ČETVRTAK ujutro, oko 2 i 30 časova,srećno je okončana potraga za skijašem U.D.(23), iz Knjaževca, koji se dan ranije izgubio i za kojim je potraga trajala više od 12 časova. On je skijao na Jabučkom ravništu i Babinom zubu, a onda je jednostavno nestao, da bi ga pripadnici Gorske službe spasavanja, MUP-a, dobrovoljci , meštani pirotskig sela Topli Do i Zakovci, promrzlog pronašli u ataru Zaskovaca na pirotskoj strani planine.

ПРОНАЂЕНЕ СКИЈЕ, ПА ПРОМРЗЛИ МЛАДИЋ : Овако је изгледала потрага за изгубљеним скијашем из Књажевца (ФОТО)

Foto: V.Ćirić

Kako nam je rekao Miljan Stojanović iz Toplog dola, jedan od učesnika i oragnizatora potrage koji je do sada u više navrata pomagao izgubljenima i tragao za njima, posle dvanaestočasovne potrage po planini: pešice, ali i termovizijskim kamerama i dronovima, najpre su pronađene njegove skije, a nedaleko od tog mesta i izgubljeni skijaš. Bio je promrzao iscrpljen, ali živ i zdrav.

Skijaš najbolje zna kako se dogodilo da je zalutao van staza i dospeo na nepoznati teren. Ono što je međutim dobro poznato Staroplanincima i najboljim znalcima planine dogodi se da zalutaju ili se jednostavno izgube i oni koji Staru planinu poznaju kao svoj džep. Dešavalo se to pastirima, drvosečama, lovcima, pa čak i graničarima koji su krstarili vrhovima planine, graničnom međom između naše zemlje i susedne Bugarske.

ZALUTALI U BUGARSKU

ŽITELjI atroplaninskih sela još uvek prepričavaju slučaj, kada je neposredno pre raspada SFRJ, na Staroj planini zbog magle izgubila jedna graničarska patrola, koja se našla u susednoj Bugarskoj. Oni koji su vrhove Stare planine, u graničarsku stazu znali gotovo napamet zalutali su u Bugarsku, gde su se skrivali o ostali nekoliko dana i zatim se vratili nazad na našu teritoriju.

Foto: V.Ćirić

 

Licencirani vodič Robert Ilić, kaže da najvećem broju ovakvih slučajeva kumuje magla.

- Na Staroj planini se često spusti magla i smanji vidljivost na desetak ili dvadeset metara. Onog momenta kad primetite da ste zalutali najbolje je ostati na mestu na kom ste i pokušati da nekim blinkerom, mobilnim telefonom, pištaljkom ili vatrom dozovete pomoć. Svaki pokušaj da izađete na stazu ili šumski puteljak , uglavnom se završava kretanjem u krug. Iz nekog razloga uglavnom se kreće na levu stranu i opet se vratite na mesto sa kog ste krenuli. To najviše obeshrabri izgubljenog. U kombinaciji sa snegom magla je još gora jer jednog momenta steknete utisak da ste u nekom velikom belom balonu iz koga nema izlaska tada je najteže. Tada nastaje panika. Na planini , naročiti zimi se ne ide bez pištaljke, strong folije, punog mobilnog telefona, šibice, upaljača i sličnih pomagala-kaže Ilić i dodaje da je pre par dana sa još osmoricom svojih drugova bio iznad pirotskog sela Gostuša gde se odjednom spustila magla, gusta kao testo.

Foto: V.Ćirić

Magla na Staroj planini

- Išli smo na desetak metara jedan od drugog i stalno se dozivali, a u par najvarta se desilo da se nismo ni čuli. Na kraju smo ipak našli željeni Ponor-zaključuje ovaj planinarski vodič.

U staroplaninskim selima, svojevremeno je svaki pastir, uz stado ovaca imao i magarca. Ukoliko se dogodili, zimi ili leti da se izgubi, jednostavno je sledio životinju koja bi ga nepogrešivo izvela iz magle i odvela do sela ili prvih pojata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!