STANISLAVA MUŠKI SVIRA GAJDE: Srednjoškolka iz Odžaka jedina je dama u našoj zemlji koja zna tajne drevnog instrumenta

Z. Rajić

14. 01. 2021. u 14:00

MLADA Stanislava Đorđević (18) iz Odžaka, atrakcija je na koncertima tradicionalne muzike.

СТАНИСЛАВА МУШКИ СВИРА ГАЈДЕ: Средњошколка из Оџака једина је дама у нашој земљи која зна тајне древног инструмента

Foto Privatna arhiva

Ona je jedino žena u Srbiji koja svira gajde. A, ni među muškarcima nema veliku konkurenciju jer i oni su malobrojni svirači ovog drevnog instrumenta. Upravo zbog toga Stanislava je odlučila da joj u Srednjoj muzičkoj školi (SMŠ) "Petar Konjović" u Somboru gajde budu glavni predmet na etnomuzikološkom smeru, na kojem svira i frulu i okarinu.

- Počela sam da sviram frulu u nižoj muzičkoj školi u Odžacima, a na koncertima učenika srednje škole iz Sombora čula sam gajde, i to je bila ljubav na prvi ton - priča Stanislava.

Od tada je bila sigurna čime želi da se bavi, pa je tokom leta pred upis u Srednju muzičku školu boravila u Gajdaškom etno-kampu u Sivcu. Tu je osnove sviranja na svom omiljenom instrumentu učila od Maksima Mudrinića, čuvenog gajdaša i graditelja gajdi. On je za nju napravio školske gajde, kao i vojvođanske troglasne, na kojima sada uveliko izvodi stare pesme i narodna kola.

STUDIJE U BANjALUCI

STANISLAVA namerava da posle srednje muzičke škole studira etnomuzikologiju na Akademiji umetnosti u Banjaluci.

- Taj smer je kod nas u Srbiji pretežno teoretski, a u Banjaluci je fokus na praktičnom delu, na sviranju. Posle završene akademije, želela bih da osnujem orkestar u kojem će biti zastupljene gajde - kaže Stanislava.

- To su male ili sitne vojvođanske gajde, ali pošto sam i ja sitna, one su veće od mene, pa i to privlači pažnju. Pre ovih gajdi svirala sam na južnomoravskim, s kojima sam se 2018. prvi put pojavila na festivalu. Bio je to "Sabor gajdaša balkanskih zemalja" u Svrljigu, gde sam među 33 učesnika osvojila jednu od osam ravnopravnih nagrada - priča nam Stanislava.

Nastupala je na festivalima u Varni, Kačarevu, Bratislavi, Banjaluci... Kaže da je baš u gajdama pronašla sebe.

Stanislava Đorđević , Foto Privatna arhiva

- Bila sam vrlo nestalna u svojim interesovanjima. Tražila sam se u sportu, plesu i još mnogo čemu, ali sam od svega odustajala. Gajde me drže, jer sam oduvek volela nešto što je drugačije i što ne rade svi - iskrena je Stanislava.

Kaže da ipak nije slučajno što su je privukli tradicionalni instrumenti, posebno gajde.- Moj deda po ocu svirao je i frulu i okarinu, i bio poznati gajdaš u Beloj Palanci. U meni su proradili njegovi geni - kaže Stanislava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)