BORBA SA KORONOM NIJE ZAVRŠENA: Đerlek - "Počela vakcinacija zdravstvenih radnika, imamo moćno oružje"

Tanjug

05. 01. 2021. u 12:22

VAKCINACIJA zdravstvenih radnika, protiv virusa korona, počela je danas u Srbiji, a prvi su vakcinu primili medicinari u Kliničkom centru Srbije.

БОРБА СА КОРОНОМ НИЈЕ ЗАВРШЕНА: Ђерлек - Почела вакцинација здравствених радника, имамо моћно оружје

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu zdarvlja Mirsad Đerlek kaže da će danas biti vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika u Srbiji, a samo u Beogradu oko 1.200.

- Dobićemo vakcinu i u ponedeljak, tako da ćemo pokušati da iz nedelje u nedelju povećavamo broj imunizovanih - rekao je Đerlek.

On je naveo da je među zdravstvenim radnicima velika zainteresovanost za imunizaciju, jer su oni na prvoj liniji fronta i znaju šta je kovid.

- Izgubili smo dosta kolega tokom epidemije i želimo da sprečimo dalje oboljevanje i da sačuvamo zdravstveni sistem. Borba sa koronom nije završena, samo sada imamo moćno oružje - rekao je Đerlek.

Među prvima je cepivom "Fajzer-Biontek" vakcinisana dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS, koja je rekla da se u Kliničkom centru dosta njenih kolega prijavilo za vakcinaciju.

- Nadam se da će vakcina pomoći da se zaštitimo i da sigurnije lečimo pacijente - rekla je Mioljević.

Kako kaže, već 23 godine prima vakcinu protiv sezonskog gripa, te se nada da će uskoro razviti imunitet i protiv korona virusa.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena ustanova dobila 1.000 doza, i da su imunizaciju krenuli od službi anestezije, epidemiologije i mikrobiologije, a da će nastaviti sa kovid delovima te ustanove.

Sutra će cepivo primiti zaposleni u kovid bolnici u Batajnici.

- Očekujemo da će vakcina zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja. Do sada smo imali veliki problem, jer je dosta lekara, medicinskih sestara, tehničara, bilo zaraženo i morali su u izolaciju. To je značajno uticalo na proces rada - rekao je Ašanin.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac kaže da su zdravstveni radnici u Urgentnom centru najviše izloženi potencijalnoj kovid infekciji, jer je u prethdnom periodu bilo pacijenta koji nisu znali da su zaraženi, a imali su urgentna stanja koja su morala da se zbrinu.

U prva dva pika, kako je rekao, broj zaraženih zdravstvenih radnika bio je mali, ali je u trećem talasu, taj broj povećan.

- Ovo je jedini način da se zaštitimo od virusa - rekao je Ercegovac - koji je i sam danas primio vakcinu.

Vakcinu je primio i direktor Centra za anesteziologiju KCS dr Nebojša Lađević, koji je naveo da su anesteziolozi u prvim redovima, da je vakcinacija važna, ali da zdravstveni radnici i dalje moraju da se čuvaju i da nema opuštanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)