BEZ OBE NOGE U TEŽAK ŽIVOT PUNIM PLUĆIMA: Andra sa Stare planine - diskretni heroj junačkog srca objašnjava kako treba živeti (VIDEO)

Novosti onlajn/M.Stevanović

04. 01. 2021. u 18:06

- NE mogu na asfaltu - jednostavno objašnjava svoj težak život u gotovo neverovatnim uslovima starac Andra sa Stare planine.

БЕЗ ОБЕ НОГЕ У ТЕЖАК ЖИВОТ ПУНИМ ПЛУЋИМА: Андра са Старе планине - дискретни херој јуначког срца објашњава како треба живети  (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

Jovan Memedović, autor emisije "Sasvim prirodno", koja se već godinama prikazuje na RTS-u, i ove godine snimio je novogodišnji specijal. 

Prethodnih godina Novogodišnji specijali uvek su bile priče sa nekih dalekih putovanja - u Rusiju, Irsku i dalje, daleko od naše zemlje. Ove godine, Novogodišnji specijal emisije "Sasvim prirodno" snimljen je u "našem dvorištu", u Srbiji, ne jedinstvenoj i po mnogo čemu izuzetnoj Staroj planini. 

- Priče sa Stare planine doživećete daleko emotivnije i gledaćete sa mnogo više pažnje, jer to su priče koje se ne dešavaju tamo nekom, već nama; to nisu tuđe livade, šume, vode i planinski vrhovi, već naši; to nisu sudbine i borbe nekih tamo nepoznatih ljudi, već naše zajedničke - rekao je Memedović pre emitovanja specijala o Staroj planini i Staroplanincima.

Foto: Printscreen/Jutjub/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

Ekipa emisije obišla je 100 kilometara Stare planine, od Zaječara do Dimitrovgrada, i posetila mnoga sela, po mnogo čemu poznata. Jedinstvena zato što su tako daleko, poneka pomalo zaboravljena od sveta, poneka već odavno pusta i bez života, poneka u koje se, nekako još uvek stidljivo i sa malim, nesigurnim koracima vraća život. Staroplaninska sela koja i pored loših puteva, velikih zima, teškog stočarskog života, i dalje predstavljaju svojevrstan primer opstanka. Sela u kojima se možda vodi odlučujuća bitka za srpko selo - hoće li opstati ili nestati zauvek. 

Foto: Printscreen/Jutjub/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

Među velim brojem živopisnih i neponovljivih likova koji žive u tom jedinstvenom rezervatu prirode, i kako se čini, beskrajno vole svaki dan tog svog teškom života i beskrajno mu se raduju, izdvaja se jedan čovek, Zarija Tošić, zvani Andra, koji kao invalid bez obe noge, sam sa svojom ženom Rajnom živi skoro na samom vrhu planine, u kraju koji je, kako naš narod kaže, i sam Bog zaboravio. 

Do Andre i njegove žene stiže se jako lošim planiskim putem. Njihova kuća je poslednja kuća u selu - zaseok Dandžalovica, baš ispod samog vrha. 

No, sve to njima kao da uopšte ne smeta. Kako Andra kaže, fale mu samo ljudi, voli da vidi čoveka, a ljudi tamo nema pa nema. No, na asfaltu, kako kaže, ipak nikako ne može. Radio je dvadeset godina u Knjaževcu, probao, i ne ide, te je odlučio da se vrati tamo gde mu prija i vazduh i život, takav kakav je. 

Foto: Printscreen/Jutjub/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

- Imamo jednu kravu. Mene možete da vidite i u polju, i da kosim, kopam, sve što treba da se radi oko bašte. Sve radim - kaže Andra koji bez obzira na svoj invaliditet uz pomoć jednog kvada živi sasvim "normalno". 

Njegova snaga, volja za životom i neverovatna životna energija je nešto što pleni i daje snagu, za sve one trenutke kada pomislimo da nam je teško i da u životu, u gradu, u tomplim stanovima, sa kuhinjama, kupatilom, televizijom, kablovskom i internetom, imamo neki problem. Andra sam vozi kvad, radi na njivi, cepa drva, a svoj neverovatan život, duboko zašao u osmu deceniju, živi, zaista punim plućima. 

- Rekao sam, neću da se dam pa neka je ne znam šta! Ne predaj se, samo rad i rad, to spašava ljude - zaključuje ovaj neverovatan čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!