GODINA NA IZMAKU: Nastavak borbe umesto klonuća i zloslućenja

Milorad Vučelić

31. 12. 2020. u 12:00

Ova godina je bila godina herojske borbe naših lekara i svih drugih zdravstvenih radnika

ГОДИНА НА ИЗМАКУ: Наставак борбе уместо клонућа и злослућења

Novosti

ZA 2020. godinu se, po često upotrebljavanoj frazi, kaže da je to godina koju je pojela korona. Pandemija kovida 19 daje mnogo osnova za ovakvu ocenu, a naročito onima koji su izgubili nekog od najbližih u ovoj godini ili su se sami suočili sa ovom bolešću i svim posledicama koje ona proizvodi.

Ali, neka bude dopušten i izvestan iskošen pogled, kao preživelog, na minulu godinu. U toj godini je u Srbiju stigla vakcina protiv ove pošasti i to sa dve strane sveta i počela je vakcinacija. U rukama nam se nalazi efikasno oružje protiv ovog opakog neprijatelja. Pokazalo se koliko je dragocena bila politika očuvanja i snaženje sistema javnog državnog zdravstvenog sistema poslednjih godina. Zato se on i održao uprkos užasnom pritisku. Izgrađene su u rekordnom roku i dve nove kovid-bolnice, u Batajnici i Kruševcu. Država je u ovoj ukupnoj krizi pokazala dragocene osobine socijalne države i pronašla sredstva da obezbedi besplatno lečenje svih obolelih. Koncepcija afirmacije socijalnih funkcija države dokazana je i u ogromnoj finansijskoj pomoći države očuvanju zaposlenosti i opstanku velikog broja privatnih firmi i ekonomije uopšte.

Godina na izmaku je bila godina herojske borbe naših lekara i svih drugih zdravstvenih radnika. Bila je to, i ostaće, vrhunska demonstracija odanosti svojoj profesiji, životnom pozivu lečenja ljudi. O toj natčovečanskoj predanosti svedoči i veliki broj obolelih i preminulih u redovima naših medicinara.

Ekonomski rezultati u godini teške krize po kojima Srbija spada u najbolje, ili je najbolja, u Evropi govore sami po sebi. I očekivanja u naredne tri godine su istovetna. Sve u svemu srpska država je imponovala svojom snagom, sposobnošću i pravovremenim reakcijama i intervencijama.

Svojevrsna kruna uspešnih dostignuća je puštanje u rad srpskog dela gasovoda "Balkanski tok" koji je izgrađen u ovoj godini i koji je u ekonomskom i geopolitičkom smislu više nego dragocen. On predstavlja veliko uporišno mesto razvoju i znatno povećava važnost i značaj Srbije u svetu.

Svete litije u Crnoj Gori predstavljaju veličanstveni događaj u istoriji srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. I pravoslavlja uopšte. One su bile prelomna tačka posle koje je režim bezakonja i nasilja nad pravoslavnim vernicima i svetinjama pao na izborima i to u krajnje neravnopravnim uslovima. Na samom kraju ove godine ukinut je u Skupštini Crne Gore i "bezakoni" i protivustavni Zakon o slobodi veroispovesti.

Godine 2020. dovršen je i veličanstveni Hram Svetog Save u Beogradu. On je jedna od najgrandioznijih građevina u pravoslavlju i dokaz bratskog odnosa i neposredne saradnje sa ruskim narodom. Završene su sve pripreme za postavljanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nisu podlegli pritiscima da saradnju sa Rusijom i Vladimirom Putinom prepoznaju kao "maligni i destruktivni uticaj Moskve". I svojim glasanjima u međunarodnim organizacijama prilikom usvajanja raznih antiruskih rezolucija i deklaracija, te neuvođenjem sankcija Rusiji, Srbija je dokazala svoju principijelnost i brigu za sopstvene interese. Srbija se isto tako ponašala i kada su pred njom bili antikineski zahtevi i pritisci. Ostali smo privrženi vojnoj neutralnosti i znatno ojačali srpsku vojsku i podigli njen ugled. U respektibilnim istraživanjima 73 odsto građana Srbije je za povratak služenja vojnog roka.

Veze sa Republikom Srpskom su višestruko ojačane. Baš kao i nepokolebljiva privrženost Dejtonskom sporazumu. Srbija bez zazora i bez kolebanja prepoznaje svoju obavezu brige za srpski narod van svojih granica i kada je pitanju Republika Srpska, kao i Crna Gora. Polako se otresamo nametnute nepostojeće krivice o velikosrpskom hegemonizmu. Bez zazora se sve češće govori o srpskom pitanju u novom ključu i srpskom svetu, te otuda i nove optužbe i istrage našeg "mentalnog sklopa". Sve češće se javno razmišlja i kritički deluje mimo nametnutog jezika političke korektnosti i mimo mentalnog defekta u vidu nasilnih simetrija.

Srbija je ove dvadesete godine ovog veka, uz sve pritiske i sumnje za izdaju, ostala podjednako daleko od priznavanja nezavisnosti Kosova. Srbija je mnogo toga učinila na pravoj kulturi sećanja afirmišući slobodarstvo i antifašizam srpskog naroda i razvijajući poštovanje prema njegovim žrtvama. Pruža se i snažan i sve efikasniji otpor organizovanim pokušajima revizije istorije i težnjama da se Srbima nametnu izmišljene krivice. Doprinos istini i verodostojnim saznanjima o neposrednoj prošlosti predstavlja i proces pred Međunarodnim sudom u Hagu pred kojim se nalaze optužene vođe OVK na čelu sa Hašimom Tačijem.

Ostalo je mnogo toga van interesovanja ovog teksta. Verovatno je učinjena i poneka nepravda. Namera nam je bila da potražimo neka uporišta za nastavak borbe i zalaganja za bolju Srbiju i da damo doprinos uspostavljanju i jačanju pobedničke paradigme naspram pomodnog fatalizma, klonuća, malodušnosti, zloslućenja i katastrofičnosti.

Da završimo rečima preosvećenog vladike Irineja Bačkog:

"Pred svakim naraštajem su spolja drugačija iskušenja i novi zadaci, ali nijedno iskušenje ne prevazilazi snage koje su ljudima određenog vremena date. I obrnuto: prihvatanje straha, pomisli očajanja i kolebanja u veri parališu snagu čoveka, odvlače mu pažnju od najbitnijeg i on je, i pre nastupajuće 'katastrofe' poražen."

Srećna Nova 2021. godina!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!