SNEG I ZAHLAĐENJE ZA PRAZNIKE? U Srbiju stiže jak ciklon, nagla promena vremena pogodiće celu Evropu

Novosti online

27. 12. 2020. u 20:44

IZNAD severozapadne Evrope nalazi se centar veoma snažnog i dubokog ciklona. Centar ciklona nalazi se malo severnije od Britanskih ostrva i Škotske, a vrednost pritiska opala je i na manje 948 mb.

СНЕГ И ЗАХЛАЂЕЊЕ ЗА ПРАЗНИКЕ? У Србију стиже јак циклон, нагла промена времена погодиће целу Европу

Foto: Printskrin

Ciklon je toliko snažan i izražen da je prečnika preko 1000 km I zahvata celu severni i zapadnu Evropu, a tokom ponedeljka zahvatiće veći deo Evrope, a svojim perifernim delom i naše područje, pa se usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska očekuju jaki i olujni južni vetrovi, a na planinama zapadne i jugozapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore očekuju se i orkanskim jugozapadni vetrovi sa udarima preko 120 km/h, pa će postojati mogućnost od materijalne štete.

Snažna južna strujanja usloviće i priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i sa Mediterana a očekuju se i česta prolazna naoblačenja sa kišom. U oblasti Jadrana i na zapadu i jugozapadu Balkana očekuju se veoma obilne padavine, lokalno i preko 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno na padinama Dinarida okrenutim Jadranu i preko 200 mm. Očekuje se i naglo otapanje snega, pa će postojati opasnost i od poplava.

Inače, ovaj snažan ciklon doneo je severozapadnoj i zapadnoj Evropi orkansku oluju sa vetrovima i preko 120 km/h, sa obilnim padavinama i veoma visokim talasima, a na udaru orkana našla su se Britanska ostrva, zemlje Beneluksa, Fransuska i Skandinavija. Moguće su poplave, a na planinama I ogromni nanosi snega i lavine.

Ovaj ciklon delovaće na vreme u Srbiji i region narednih dana, a danas smo pod uticajem ciklona sa juga Italije i juga Jadrana, pa nas očekuje relativno hladna vazdušna masa, uz kišu, susnežicu i sneg. Već od sutra osetno toplije, a temperature narednih dana i do 15-16°

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)