AMERI ŽELE SRPSKU HAUBICU: Moćni Aleksandar će grmeti u Arizoni (VIDEO)

Novosti online

19. 12. 2020. u 19:30

SRPSKA samohodna haubica "Aleksandar" ima šanse da se nađe u naoružanju vojske SAD, a to će biti moguće ako ovaj moćni i moderni proizvod srpske vojne industrije prođe zahtevne testove na vojnom poligonu u Jumu početkom 2021. i naravno, pobedi konkurenciju.

АМЕРИ ЖЕЛЕ СРПСКУ ХАУБИЦУ: Моћни Александар ће грмети у Аризони (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Vojska SAD naime traži novu samohodnu artiljerijsku platformu za opremanje svojih visoko pokretnih brigada koje trenutno koriste vučne haubice M777.

Prema pisanju poznatog magazina The Drive, u odeljku The War Zone, u konkurenciji za pojačanje ovih jedinica američke vojske su kompanije iz Izraela, Švedske, SAD, i - Srbije! 

Proizvođači iz pomentih zemalja će učestvovati na bojevom gađanju na vojnom poligonu u Jumi u Arizoni) početkom sledeće godine.

Kako navodi portal War zone, srpska kompanija Jugoimport preko svog američkog partnera Global Militari Products (GMP) poslaće na probu "Aleksandra" najnoviju varijantu samohodne haubice kalibra 155 mm Nora B-52, čiji je razvoj započeo Vojno-tehnički institut u Beogradu početkom 2000-ih.

"Aleksandar" kao najnovija verzije sistema Nora B-52 predstavljen 2017. godine ima višestruka poboljšanja, uključi računarsko upravljanje vatrom, auto-punjač sa magacinom od 12 projektila, kao i prostor za skladištenje još 24 granate na kamionu. "Aleksandar", ima potpuno redizajniranu kupolu, a sve postojeće verzije Nora B-52 koriste modifikovanu šasiju kamiona 8x8 iz FAP-a.

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je 6 granata u minuti, što je brže od "Nore". Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku "udari i beži". "Aleksandar" je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

nače međunarodna vojnotehnička struka našu vojnu industriju klasifikuje kao prilično jaku kada je u pitanju tehnološka osposobljenost za proizvodnju dalekometnih artiljerijskih oruđa (samohodne haubice, višecevni lanseri raketa i operativno-taktički raketni sistemi).

Ono što posebno privlači međunarodne kupce artiljerijskog naoružanja sa žigom (Mejd in Serbia), je njegov kvalitet ali i konkurentnost kada je u pitanju cena.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

Šta se desi organizmu kada se odreknemo HLEBA na mesec dana?