LAZANSKI OTKRIVA: Srbija će nastaviti zajedničke vojne vežbe sa Rusijom - saradnja sve bliža!

Novosti onlajn

08. 12. 2020. u 21:06

- NASTAVIĆEMO zajedničke vežbe kada istekne moratorij - rekao je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, nakon sastanka sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Србија ће наставити заједничке војне вежбе са Русијом - сарадња све ближа!

Foto: Arhiva Novosti

General Fomin i ambasador Lazanski su na sastanku u Moskvi razmotrili sva aktuelna pitanja bilateralne vojne saradnje.

- Sastanak je bio posvećen razmatranju daljih koraka o vojno-tehničkoj saradnji između Ruske Federacije i Republike Srbije - rekao je ambasador.

Ruski oficir na školovanju u Beogradu

Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu po prvi put će se školovati Zajedničke vojne vežbe, obuka i školovanje pilota, ruske donacije Srbiji i kupovina ruskog naoružanja — bile su samo neke od tema razgovora.

Ambasador se zahvalio na pomoći koju je Rusija pružala Srbiji u suzbijanju pandemije virusa korona, kao i na donaciji šest „migova 29“, 30 tenkova T72MS i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2.

Istovremeno, Lazanski je podsetio da je Srbija od Rusije kupila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, sedam helikoptera — i to četiri Mi-35 i tri Mi-17, a takođe i, kako je naveo, veći broj raketa za „migove 29“.

- Saradnja se nastavlja i dalje - podvukao je ambasador.

On je rekao da su na sastanku naglašeni odlični odnosi između ministarstava odbrane dve zemlje.

- Nastavićemo i zajedničke vežbe kada istekne ovaj moratorij -naveo je Lazanski, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

U Rusiji se školuje pet srpskih pilota

Ambasador je naveo da se trenutno u Rusiji besplatno školuje pet srpskih pilota za „migove 29“, ali da će taj broj biti povećan.

- Od iduće godine se predviđa školovanje 12 pilota za helikoptere Mi-35 i još dva pilota za transportni avion An-26. Tražili smo od ruske strane da nam izađu u susret i da se poveća broj pilota. To je sve besplatno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je odobrio, a to su velike pare — školovanje, trenažni letovi na avionima, pa obuka na trenažerima... Tako da će nam ruska strana izaći u susret po tim pitanjima - rekao je ambasador.

Foto: EPA

Sergej Šojgu

Lazanski je potvrdio i da će Srbija sledeće godine biti domaćin Međunarodnih vojnih igara i to, kako je otkrio, u disciplini „Čuvar reda“ u kojoj se takmiči vojna policija.

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu, a prvi put su organizovane 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Prve godine su održane u Rusiji, a nakon toga, na predlog Šojgua, i druge zemlje su počele da se priključuju i organizuju deo takmičenja na svojoj teritoriji. Ipak, najveći deo takmičenja se održava u Rusiji i to na kopnu, u vazduhu i na vodi.

Takmičenje se odvija u oko 30 vojnih disciplina, a uključeni su svi rodovi vojske.

Pripadnici Vojske Srbije na Vojnim igrama učestvuju svake godine od osnivanja. Ove godine su se takmičili u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“ i „Vojni reli“.

Na ovom takmičenju vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost...

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE: Detaljna prognoza za prvu polovinu maja