BEZ STRUJE I GREJANJA 13 GODINA: Zrenjaninac Milan Momirski deceniju živi uz sveću u hladnoj kući

B. GRUJIĆ

09. 12. 2020. u 12:00

VEĆ 13 zima Zrenjaninac Milan Momirski (65), inženjer hemijske tehnologije, živi u hladnoj sobi, bez grejanja i struje. Zbog duga od 2.000 dinara, koji nije imao da plati, distribucija mu je 2007. godine prekinula dotok kilovata u porodičnu kuću u Stražilovskoj ulici 108 u zrenjaninskom naselju Bagljaš.

БЕЗ СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА 13 ГОДИНА: Зрењанинац Милан Момирски деценију живи уз свећу у хладној кући

Foto B. Grujić

- Taj dug je zbog kamata i raznih utuženja, sada je oko 100.000 dinara - kroz suze priča Momirski. - Uzalud sam pokušavao u više navrata da namolim ljude iz Elektrodistribucije, da mi otpišu sve osim osnovnog duga.

Te 2007. godine ostao je bez posla u Fabrici sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina. Od tada je bio na spisku Centra za socijalni rad.

- Povremeno sam dobijao socijalnu pomoć, u iznosu od 7.000 do 10.000 dinara i tek od ove godine, kako su mi rekli, dobijaću redovno, mesečno ovu pomoć - nastavlja Momirski, koji nema potomke, niti rodbinu u svom gradu.

Milanova supruga Vesna preminula je pre tri godine, zbog promrzlina i gangrene na povređenoj nozi i od tada, i sam bolešljiv i bespomoćan, Milan Momirski živi sam, u hladnom sobičku. Uz sveću čita knjige i stare "Večernje novosti", koje mu komšije daju, kada ih pročitaju.

- Nemam mogućnosti da kupim ni šporet ili peć, a ni para za drva ili ugalj - vidno uzbuđen priča Momirski. - Mala plinska boca, uz nekoliko sveća, svetinja mi je u kući, jer na njoj smlačim malo vode, da se operem i skuvam čaj. Onda se umotam u nekoliko ćebadi koje imam i tako čekam novi dan.

Uz kuvano jelo za ručak i konzerve preko vikenda iz Narodne kuhinje u Zrenjaninu, Milan nekako preživljava. To mu je jedini obrok tokom dana.

- Redovno plaćam račune za fiksni telefon, vodu i komunalije - govori nam Momirski. - Od 10.000 dinara, ostane tek za dopunu plinske boce i poneku kutiju čaja i sveću.

Kaže da mu krov prokišnjava i da moli Boga da nema mnogo kišnih dana, jer jednostavno novca za bilo kakvu popravku i rekonstrukciju kuće nema, a sam ne može jer je teško pokretan.

NISAM PROSJAK

- NISAM prosjak i ne molim nikoga, imam svoj ponos i dostojanstvo. Samo kada bi mi neko pomogao da opet imam struju u kući - dodaje Milan, uz napomenu da nikoga nije molio, niti se bilo gde u gradu obratio za pomoć.

DISTRIBUCIJA NEDOSTUPNA

SVI pokušaji da stupimo u kontakt sa nadležnima u zrenjaninskom EPS i da tako čujemo drugu stranu, ostali su bezuspešni. Uz objašnjenje dežurnog portira da se zbog virusa korona ne može u zgradu i da su lični kontakti izuzeti, na date brojeve telefona, pravne i službe informacija, niko se tokom celog dana nije javljao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu