"SVA MESTA SU POPUNJENA": Klinička slika neuporedivo teža nego ranije, u Mišoviću 356 kovid pacijenata

Tanjug

02. 12. 2020. u 10:07

U KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju 356 kovid pacijenata i svi kapaciteti su popunjeni, kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić.

СВА МЕСТА СУ ПОПУЊЕНА: Клиничка слика неупоредиво тежа него раније, у Мишовићу 356 ковид пацијената

Foto: D. Milovanović

- Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. Klinička slika pacijenata koji su trenutno kod nas na lečenju je neuporedivo teža nego kod pacijenata koji su bili u prethodna dva talasa, tako da sada i bolničko lečenje duže traje - rekao je Savić za Tanjug.


On je rekao da su 83 pacijenta u jedinici intenzivne nege, da je 21 intubiran i na respiratoru, a da su ostali na visokim protocima kiseonika.

Navodi da pacijenti oboleli od kovid 19 u proseku ostaju na lečenju oko 12 dana, a da pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

Savić podseća da lek za virus korona ne postoji, već da se leče samo posledice.

- Postupamo u lečenju prema protokolima Svetske zdravstvene organizacije i ne odstupamo od tih protokola. Trebaće nam dosta vremena, kada sve ovo prođe, da sagledamo šta je sve od lekova pomagalo pacijentima, a šta ne - rekao je Savić.

Pacijenti koji su na lečenju u Mišoviću uglavnom imaju respiratornu manifestaciju bolesti, sa obostranom upalom pluća.

Bilo je, kaže, pacijenata i sa gastrointestinalnom manifestacijom bolesti, ali su u više od 95 odsto slučajeva u pitanju respiratorne manifestacije.

U Mišoviću se leče i deca zaražena virusom korona i trenutno je na lečenju u bolnici 24 dece, sa 17 pratilaca.

- Sva deca su sa lakšom kliničkom slikom. Kovid 19 kod dece uglavnom prati visoka temperatura i najblaže upale pluće - naveo je on.

U epidemiji virusa korona, koja u Srbiji traje već devet meseci, nije lako ni zdravstvenim radnicima, ali ni pacijentima koji se, osim sa virusom, bore i sa raznim strahovima, panikom.

Kaže da je od 1.222 zaposlenih u KBC Dragiša Mišović, virusom korona zaraženo njih 72 - lekara, sestara, tehničara, zaposlenih u tehničkoj službi.

- Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su zaraženi u bolnici, jer se više ne zna put zaražavanja, da li je to bilo na radnom mestu ili van radnog mesta - rekao je on.

Savić je apelovao na sve građane da smanje socijalne kontakte i nose masku, kako bi sprečili širenje virusa, zaštitili sebe, ali i druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK, 24. MAJ: Toplo i nestabilno, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom