IZ KBC BEŽANIJSKA KOSA APELUJU: Mislite na sebe i druge, ovde leži mladi sportista (21) zaražen koronom

Novosti online

05. 11. 2020. u 14:48

KLINIČKO-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu, od juna meseca se nalazi u kovid sistemu i nijednog momenta od tada iz njega nije izlazio.

ИЗ КБЦ БЕЖАНИЈСКА КОСА АПЕЛУЈУ: Мислите на себе и друге, овде лежи млади спортиста (21) заражен короном

Foto D.Milovanović

Trenutno se u ovoj bolnici nalazi 250 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je 10 na respiratoru. Najmlađi pacijent ima 21 godinu, i ima jako tešku formu bolesti, iako nije imao druga oboljenja, pritom je i sportista.

- Zabrinjavajuće brojke u toku prošlog dana. Međutim, u KBC Bežanijska kosa mi imamo 250 pacijenata. 10 odsto kapaciteta smo oslobodili, imaćemo i danas još oko 25 otpusta. Mesta ima, ali značajno manje nego na početku zato apelujemo na sve da moraju da misle na sebe i na druge - rekla je prof. dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Prema njenim rečima, na respiratoru je 10 pacijenata i još 16 pacijenata na NIV maskama.

- NIV maske su, takođe, vezane za respiratore, ali pacijenti su svesni i oni sarađuju. To nam je jedan od modaliteta da bi pacijente što pre vratili u bolje stanje da ne završe na respiratoru - objasnila je ona.

Prosečna starost pacijenata je 55 godina.

Foto D.Milovanović

 

- Imamo od izuzetno mladih, imamo dečka od 21 godine koji ima vrlo tešku formu bolesti, koji je i sportista, i nije imao nikakva druga oboljenja, do toga da imamo i najstarijeg pacijenta od 86 godina. Klinička slika je značajno teža kod osoba koje su odmakle u životnoj dobi - kazala je prof. dr Zdravković.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati