OD FILE SAM UČIO, PRAKSA ME KALILA: Čuveni beogradski advokat Tihomir Konstatinović o karijeri koja traje 54 godine

Nataša Bijelić

04. 11. 2020. u 15:03

NE postoji sud na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u kojoj beogradski advokat Tihomir Konstantinović nije imao neki slučaj.

ОД ФИЛЕ САМ УЧИО, ПРАКСА МЕ КАЛИЛА: Чувени београдски адвокат Тихомир Констатиновић о каријери која траје 54 године

Foto privatna arhiva

U kancelariji u Zahumskoj ulici, u kojoj već uveliko klijente prima njegov stariji sin Milorad, a njihovim stopama ide i mlađi Milić, svoje mesto našla je i mapa SFRJ na kojoj su flomasterom podvučena sva mesta u kojima je najstariji Konstantinović zastupao svoje klijente. Ona je, tako, svojevrsni podsetnik na bogatu karijeru dugu - 54 godine!

Za više od pola decenije, gospodin Tihomir Konstantinović branio je mnoge optužene za najteža dela, među njima i više od stotinu optuženih za ubistvo.

Ljubav prema pravu nasledio je od oca Milorada, pravnika, koji je deset godina radio u ambasadi u Parizu, a zatim kao sekretar Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije. I njegova supruga Marija je pravnica, pa je logičan sled bio da i dvojica sinova krenu istim putem. Tako su sve do početka godine, kada je otišao u penziju, u kancelariji radili predstavnici tri generacije. Sada, gospodin Tihomir povremeno dođe, a kako kaže, ne brine za ono što je gradio godinama, jer je kancelarija u dobrim rukama.

- Nakon što sam završio Pravni fakultet i položio pravosudni ispit, počeo sam da radim u advokatskoj kancelariji čuvenog Filote File, od koga sam mnogo naučio i kome ću biti zahvalan celog života za sve što je učinio za mene - kaže Tihomir Konstantinović.

- Tu sam proveo dvadeset godina, nakon čega sam otvorio svoju kancelariju. Početkom 1990. godine prvi sam u tadašnjoj Jugoslaviji podneo inicijativu za donošenje zakona o rehabilitaciji onih koji su streljani bez sudskih presuda ili neosnovano osuđeni. Podneo sam i inicijativu za povraćaj nacionalizovane imovine. Takođe sam podneo i inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o ispitivanju porekla imovine. U vezi sa tim imao sam brojne klijente, čiji predmeti su pozitivno rešeni.

Na pitanje koji su mu slučajevi ostali najviše u sećanju, Konstantinović navodi da je jedan od njih postupak protiv Šefke Hodžić, iz sela Jusići kod Zvornika, koju je tokom suđenja zastupala Filina kancelarija. Ovaj slučaj je te davne 1969. godine digao na noge celokupnu javnost, imajući u vidu da je ova žena bila optužena da je ubila svoju najbolju drugaricu, koja je bila trudna i čije dete je izvadila iz utrobe, predstavljajući ga kao svoje. Ona je prethodno glumila da je u drugom stanju, a uhapšena je nakon što je utvrđeno da se nije porodila, kako je selu obznanila nekoliko sati nakon ubistva.

RASPRAVE

ČESTO, a naročito za vreme nedeljnog ručka, kada smo svi na okupu, na tapetu bude neki pravni slučaj - navodi Tihomir Konstantinović.

- Svi tada iznosimo svoje mišljenje, a neretko se desi da dođe do prepirke, jer svako ima svoj stav koji želi da odbrani. Baš kao i u sudnici.

- Šefka je bila osuđena na smrtnu kaznu, ali je ona preinačena na 20 godina zatvora. Kad sam je prvi put video, bila je obučena u dimije, sa gumenim opancima na nogama i maramom na glavi. Nakon nekog vremena, kad sam je obišao u zatvoru, video sam da se potpuno promenila. Bila je nakratko ošišana, na sebi je imala mini-suknju i lepu bluzu.

Ona je svoju kaznu odslužila. Promenila je ime i otišla u inostranstvo. U sećanju mu je i slučaj koji se vodio u sudu u Doboju, protiv Bose Petrović i njenog oca, koji su bili optuženi za ubistvo Bosinog muža.

To mu je, kako kaže, bio jedan od težih slučajeva, pošto su ćerka i otac sve vreme krivicu prebacivali jedno na drugo. Bosin muž je ubijen kada je u svoje rodno selo u Bosni došao na odmor iz Francuske, gde je radio. Njegovo telo je bilo isečeno na komade i prvo zakopano, a zatim otkopano i bačeno u obližnju pećinu. Kese sa telom otkrili su psi. Bosa i njen otac na kraju su osuđeni na po 13 godina zatvora, a do danas je ostala misterija da li su bili saučesnici ili je zločin počinilo jedno od njih dvoje.

Milorad Konstantinović ističe da je privilegovan što ima priliku da posao koji voli, radi sa onima koji su mu najbliži - ocem i bratom.

SARADNjA SA "NOVOSTIMA"

ZA sve vreme bavljenja advokaturom, sarađivao sam sa zaposlenima u "Večernjim novostima", nekadašnjim glavnim i odgovornim urednikom Radetom Brajovićem, novinarima Jovanom Kesarom, Miroslavom Zarićem, Borom Komadom, a poslednjih nekoliko godina i sa njihovim mlađim kolegama - ističe Tihomir Konstantinović.

- Nekoliko godina sam odgovarao na pravna pitanja čitalaca za "Evropske novosti", koje su se svojevremeno štampale za inostranstvo.

- Već 20 godina se bavim advokaturom i u karijeri sam imao brojne teške slučajeve poput ratnih zločina, ubistava i organizovanog kriminala, ali činjenica da sam u svakom trenutku mogao da se oslonim na svoju porodicu i u ljudskom i u profesionalnom smislu mi je mnogo značila - navodi Milorad. - Advokatura je specifična delatnost, jer se pored pravnih problema u svakom predmetu susrećete i sa različitim sudbinama ljudi i različitim profilima ličnosti, koje svaka na svoj način reaguju na stresne situacije u kojima se nalaze. Zato je veoma bitno da mlad advokat pored sebe ima nekoga od koga može da uči i one tajne zanata koje se ne mogu naći u knjigama.

ADVOKATI NEKAD I SAD

OBJAŠNjAVAJUĆI da li se današnja advokatura razlikuje od one kada je on započinjao karijeru, najstariji Konstantinović kaže:

- U vreme kada sam ja počeo da radim, bilo je znatno manje advokata u Beogradu, tek njih oko 700, a danas ih ima oko 5.000. Znalo se ko šta radi. Danas je velika konkurencija, a nije mali broj onih koji su u advokaturu došli pošto su prethodno radili po sudovima, tužilaštvima, firmama. Advokatura je svuda u svetu cenjena profesija. Advokati brane čoveka, a ne delo koje mu se stavlja na teret. U obavljanju svoje profesije moraju da budu nezavisni.

O pravu je Milić Konstantinović, kako kaže, učio i mnogo pre nego što je upisao Pravni fakultet.

- Danas, brat i ja vodimo kancelariju koju je naš otac osnovao. Otac je u penziji, ali njegova ljubav prema advokaturi je još snažna i uvek mi traži da mu pričam detalje postupka u kome učestvujem, naročito kada je reč o nekom komplikovanom slučaju pred Specijalnim sudom ili teškom krivičnom delu. Saradnja našeg oca sa "Večernjim novostima" je nešto čega se sećam još iz najranijeg detinjstva. Veliki broj sjajnih novinara vašeg lista sarađivao je i sarađuje sa našom kancelarijom. Pored toga otac je i vaš verni čitalac, pa mu se štampani primerak "Večernjih novosti" mora obezbediti svaki dan, čak i kada je na letovanju u Grčkoj!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)