OCILO I ŠAHOVNICA UTISNUTI U TRUBI STAROJ 118 GODINA: Dušan kupio instrument sa neobičnom tajnom, hteo da ga pokloni Zaharovoj

Gorana NOVAKOVIĆ

01. 11. 2020. u 07:15

OVU trubu hteo sam da poklonim Mariji Zaharovoj, kada je pre dve godine bila gost Sabora trubača u Guči.

ОЦИЛО И ШАХОВНИЦА УТИСНУТИ У ТРУБИ СТАРОЈ 118 ГОДИНА: Душан купио инструмент са необичном тајном, хтео да га поклони Захаровој

Foto A. Stevanović

Napravio sam za tu priliku prigodan drveni ram, međutim, na vreme sam zastao i od ideje odustao. Shvatio sam da ta "vremešna dama" koju imam četvrt veka, krije tajnu koju treba dokučiti.

Ovako, za "Novosti", započinje priču Dušan Popović (75), načelnik uprave Ministarstva unutrašnjih poslova u penziji, umetnik i kolekcionar različitih starina. Među ovim predmetima našao se i instrument star, prema proceni našeg sagovornika, čak 118 godina. Možda njegova starost ne bi ni bila toliko interesantna, da na trubi nije fabrički utisnut jedinstven znak - ocilo, srpski nacionalni simbol, spojen sa hrvatskom šahovnicom!

- Veoma me je to zaintrigiralo - kaže Dušan. - Da li ovi simboli spojeni u jedno treba da nam nagoveste da je neko nekada, pre više od jednog veka, smatrao da Srbi i Hrvati treba da budu jedan narod? Zašto su samo simboli ova dva naroda utisnuti, gde su ostale bivše republike?

UMETNOST U DRVETU

DUŠAN Popović oduvek je imao sklonost ka primenjenoj umetnosti, ali tek u penzionerskim danima uspeo je tome da se posveti. Tako je fokus njegovog stvaranja u neobičnim komadima drveta, u kome oslikava svece. Isus, Sveta Petka i Sveti Jovan, dobili su nešto drugačije "okvire".

Foto A. Stevanović

Kako kaže, ima želju predsedniku Republike Srbije da daruje jedno od svojih dela. Osim toga, izrezbario je lampu u obliku violine za potrebe jednog restorana, kao i još nekoliko skulptura u drvetu.

KAKO kaže naš sagovornik, sasvim iskreno, truba koju nam je pokazao nije za sviranje nego za - foliranje. I zaista, udubljenja na njoj i promenjena boja svedoče o starosti. Međutim, onaj u čijim je rukama instrument bio, očigledno nije znao za simbole.

- Trubu sam kupio pre 25 godina na novobeogradskom buvljaku. Na pločniku je stajala. Tačno se sećam da sam je platio tadašnjih 100 maraka. Imao sam osećaj da će mi ona značiti u nekom momentu, ne mogu to racionalno da objasnim. Verovao sam instinktu - priča ovaj penzioner.

Prema njegovim rečima, trenutak te impulsivne kupovine bio je jedan od onih kada ne odlučuje mnogo. Toliko je vremena čučala negde među stvarima u stanu i nije želeo da je otuđi, sve dok te 2018. godine nije dobio inspiraciju da je pokloni portparolu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova. Ipak, nešto ga je zaustavilo. Odneo je trubu na rendgen u MUP, i tamo je uočio neobičan otisak, na fabrički ukucanom znaku.

- IDEJA mi je da trubu pošaljem u Zagreb. Pokušaću da istražim šta se krije iza nje.

Videću dokle ću sa tim stići, ali mislim da zaslužuje bar da pokušam - iskren je Dušan.

Inače, kako napominje ovaj neobični kolekcionar, nešto više od decenije trajala je njegova navika da vikendom prođe kroz buvljak. Komadi garderobe najčešće su privlačili njegovu pažnju. Dušan priznaje da se "ugledao" na mnogobrojne poznate ličnosti, koje su uzimale šta valja još pre nego što trgovci rasprostru šta imaju. Tog dana pre četvrt veka, izgleda da je bio brži od njih, kada je sa pločnika "pokupio" tu staru, mističnu lepoticu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)