U "CRVENOJ ZONI" INFEKTIVNE KLINIKE: Sve me je neopisivo bolelo, mišići, kosti

Tanjug

22. 10. 2020. u 18:30

-Štitite se, ovo nije ni malo naivno- reči su pacijenata obolelih od korone, koje je danas snimila ekipa Tanjuga "u crvenoj zoni" Infektivne klinike, mesta koje svedoči da podaci o novim slučajevima korone nisu statistika, već realnost, zastrašujuća za one kojima se "dogodila".

У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ ИНФЕКТИВНЕ КЛИНИКЕ: Све ме је неописиво болело, мишићи, кости

Foto: Igor Marinković

O tome su za Tanjug svedočili pacijenti na odeljenju intenzivne nege koji su bili u takvom zdravstvenom stanju da su mogli, a i hteli, da govore i upozore na teške posledice virusa, za razliku od većine obolelih na tom odeljenju, koji su intubirani ili u komi.

Jedna od onih koja je imala sreće i, zahvaljujući trudu i požrtvovanosti medicinskog osoblja, pre par dana izašla iz višednevne kome, je starija gospođa, koja kaže da su prvi simptomi koje je osetila bili visoka temperatura i kašalj.

-Osećala sam se grozno, teško, jako teško, neopisivo, imala sam bolove - i mišići i kosti, sve je to bolelo, sve me je bolelo, ali, hvala Bogu i ovakvim doktorima, sada se osećam dobro- kaže ona i dodaje da se za sebe ne plaši, ali da je "srce boli" kad čuje da se neko mlad razboleo ili da je, ne daj Bože, na aparatima.

Ona je inače, zbog druge bolesti, nepokretna, u invalidskim kolicima, i pretpostavlja da joj je virus "doneo neko ko joj je dolazio u posetu".

-Jedino sam mogla da se zarazim od onih koji su me obilazili i doneli virus sa sobom. Ni moja snaja, ni sin, ni unuk, niko nije pozitivan. Mnogo sam brinula za njih, ali dobro su- priča, slabim glasom, kroz kiseoničku masku.

Zvuk respiratora, monitora, veštačkih pluća i drugih medicinskih aparata, kao i šuštanje skafandera nađačava je dok kroz osmeh govori da se sada oseća "super u odnosu na to kako je bilo".

-Ja ni nemam čega da se plašim u ovim godinama, ali plašim se za vas mlade. Poslušajte kada vam se kaže da ne idete na druženja. Ima vremena i za to, ne morate sada u društvo, štitite se- ponavlja.

Da nikada nije dovoljno opreza kada je u pitanju virus korona govori i slučaj pacijenta, koji je zbog posla u Beograd došao iz glavnog grada Republike Srpske.

Prve simptome - lagani kašalj, gubitak mirisa i ukusa, kao i povišenu temperaturu, kako sam kaže ovaj pedesttrogodišnji Banjalučanin, osetio je prošlog utorka, a napredovanje bolesti nije bilo izrazito brzo.

-Sporo se razvijalo, ali je poslednja tri dana postalo intenzivno- kaže on i priznaje da se nije odmah javio na pregled, sticajem raznih okolnosti.

Bolove nije imao, niti ih ima sada, ali je njegovim plućima neophodna mehanička ventilacija, odnosno kiseonička potpora.

Kaže da nije u panici, ali da je zabrinut za svoje zdravlje.

Pandemiju virusa korona doživljavao je ozbiljno i pre nego što se i sam zarazio, i pridržavao se preventivnih mera - nošenja maske, držanja fizičke distance i drugih preporuka epidemiologa:

-Čini mi se da je virus dosta rasprostranjen u populaciji i da je veliki rizik da možemo naići na njega bez obzira na pridržavanje- kaže, ali dodaje da preventivne mere taj rizik ipak značajno smanjuju.

Upozorenjima ovih pacijenata da se treba mnogo paziti i držati svih mogućih mera zaštite pridružuju se i njihovi lekari i medicinske sestre sa Infektivne klinike.

Najsrećniji su, kažu, kada sa ovog odeljenja pacijenti odu izlečeni svojim kućama, ali, nažalost, takvih je mnogo manje nego onih koji izgube bitku sa virusom, koji je do sada, od početka pandemije, u svetu ubio više od milion i sto hiljada ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAŠ GRAD JE UNIŠTEN Kličko se oglasio o granatiranju Kijeva - uništeno je 220 stanova