VRLO VAŽAN APEL ZA SVE GRAĐANE! Proverite notare kod kojih upisujete imovinu u katastar - već je oštećeno više od 50 hiljada ljudi!

Novosti onlajn

08. 10. 2020. u 17:38

NAJNOVIJIM analizama koje Republički geodetski zavod redovno sprovodi, utvrđeno je da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog postupanja oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar!

ВРЛО ВАЖАН АПЕЛ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Проверите нотаре код којих уписујете имовину у катастар - већ је оштећено више од 50 хиљада људи!

Foto: Arhiva

Zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od strane jednog broja javnih beležnika, RGZ je u prethdnom periodu morao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija. 

Podsećamo da je javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti. Ali da ti zahtevi moraju biti podneti u skladu sa zakonom, što veliki broj javnih beležnika ispravno radi. Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev.

Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10%, a u nekim slučajevima čak i do 17%.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika Republički geodetski zavod je primoran da uputi apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate. Proveru rada javnih beležnika građani mogu izvršiti na sajtu RGZ (www.rgz.gov.rs).

Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

Kako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija Republički geodetski zavod već je uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, koja je, podsećamo, u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas