ZAVRŠEN JENJENJI NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI KAMP NA VLASINI: Zabeleženo je više od 150 različitih vrsta gljiva

J. S.

03. 10. 2020. u 13:05

NA Vlasinskom jezeru od 3. do 29. septembra održan je naučno-istraživački kamp, nakon nekoliko odlaganja zbog korona virusa.

ЗАВРШЕН ЈЕЊЕЊИ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ КАМП НА ВЛАСИНИ: Забележено је више од 150 различитих врста гљива

Foto: J.S.

Studenti i itraživači  tradicionalno  su se okupili na Vlasini o u okviru jesenjeg kampa i raspoređeni u nekoliko sekcija prikupili ogroman broj podataka značajan za dalju zaštitu Predela izuzetnih odlika  "Vlasina", ali i svoje naučno usavršavanje.

Tokom kampa zabeleženo je preko 150 različitih vrsta gljiva,nekoliko vrsta je potencijalno novih za Srbiju, a trenutno se rade detaljne analize. Dnevni leptiri su na izmaku sezone, ali su i pored toga zabeležene 34 različite vrsta, a noćnih oko 50.

Foto: J.S.

Fauna osolikih muva Vlasine bogatija je za jednu novu vrstu, a to je Eristalinus sepulchralis. To je vrsta nizijskih područja, a ovi podaci sa Vlasine spadaju u nalaze sa najveće nadmorske visine u Srbiji.

Istraživanja insekata su obuhvatala i stenice, skakavce, zrikavce i različite porodice tvrdokrilaca. Značajan je nalaz tvrdokrilca iz porodice Zopheridae - Nosodomodes tuberculatu, za kojeg postoje svega dva naučna podatka u Srbiji iz 1996 godine. Prikupljen je veliki broj georeferenciranih podataka o gmizavcima i vodozemcima, sa nekoliko novih lokaliteta za šarku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna