MEDNI DAN U PARAĆINU: Održan mini sajam meda, a evo zašto je pčelinji nektar skup

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 10. 2020. u 14:34

VREME je baš poslužilo paraćinsko Društvo pčelara "Grza", pa je dan, okupan suncem, bio kao stvoren da više članova tog udruženja izloži svoje proizvode na trotoaru glavne gradske ulice.

МЕДНИ ДАН У ПАРАЋИНУ: Одржан мини сајам меда, а ево зашто је пчелињи нектар скуп

Foto: Z. Rašić

Umesto uobičajenog većeg skupa sa pčelarima iz drugih opština, koji se organizovao svake godine povodom Dana opštine Paraćin, 27. septembra, epidemija korone je učinila svoje, pa su na skup došli samo ovdašnji proizvođači, ali je važno da je tradicija održana. Predsednik "Grze", iskusni pčelar Nebojša Ponjavić, kaže da med i druge pčelinje proizvode treba promovisati što više, i to baš u vreme korone jer je u medicini dokazano koliko je med zdrav, a posebno kakav uticaj ima na jačanje imuniteta.

- Ova sezona je bila veoma teška za pčelare, tražila je dosta rada i brzu reakciju jer je trebalo pčelama nadoknađivati hranu. Ipak, uspeli smo da ocedimo određene količine pre svega bagremovog meda i vrlo malo livadskog – objašnjava Ponjavić.

Foto: Z. Rašić

Sa druge strane, cena meda ove godine je baš visoka, pa pčelari i te kako mogu da budu zadovoljni. Razlog nisu manje količine meda na tržištu, smatra naš sagovornik, već visoka cena koju sada plaćaju otkupljivači "na veliko". Recimo, bagremov med plaćaju 6,3 evra, a livadski i šumski 6 evra. Zbog toga cena na malo na pijaci u Paraćinu bude 1.000 dinara za kilogram, a tako je širom Srbije. Kupci gunđaju, ali ipak kupuju.

- Med iz Srbije se izvozi u inostranstvo, a to je veliko tržište. Naš med je poznat po dobrom kvalitetu, zbog toga je i tražen. Sad radi pogon Saveza pčelarskih organizacija Srbije za otkup meda u Rači, i to je praktično i podiglo najviše cenu - rekao je Ponjavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)