PRODAJE SELO, ALI BIRA KUPCA: Milivoje Filipović, koji je pre tri godine kupio građevine u centru rodnog mesta, rešio da ih se ratosilja

V. ILIĆ

29. 09. 2020. u 16:00

AKO biste da postanete vlasnik doma kulture, pošte, pet kancelarija, prodavnice, dva stana, sušare, dve garaže za kamione, kao i oko dva i po hektara plodne zemlje, i sve to u samom centru gornjomilanovačkog sela Brezna, morate da izdvojite oko 45.000 evra.

ПРОДАЈЕ СЕЛО, АЛИ БИРА КУПЦА: Миливоје Филиповић, који је пре три године купио грађевине у центру родног места, решио да их се ратосиља

Ključevi svih građevina još u Milivojevim rukama / Foto V. Ilić

Jer, za toliko novca Milivoje Filipović (78), povratnik iz Francuske, prodaje svu ovu imovinu, koju je pre tri godine kupio od nekadašnje seoske zadruge, koja je otišla pod stečaj.

Imao je tada Milivoje nameru da "spase zavičaj od trgovaca i švercera", da salu Doma kulture "za oko 350 duša" osposobi i izdaje za svadbe i veselja, ali, kako veli, malo se zaigrao. Kaže, stigle ga godine, ne treba mu ni para, niti građevina, pa je sve rešio da proda. Za male pare.

- Kupio sam sve to od države, misleći da ću imati snage da sve preuredim i da napravim pristojnu salu, da to služi selu za svadbe, babine i ostala veselja. Treba da se uloži tu možda 15.000 evra i više, ali ja više snage nemam. Na pragu sam osamdesetih, shvatio sam da ne znam šta ću sa svom tom imovinom. Ćerka neće ovamo da se vraća, a imam u selu dve kuće, u Milanovcu stan, u Francuskoj kuću i imanje... Dosta mi je svega, ne treba mi ni para, a ni građevina, stigle me godine, operisao sam kuk... - rekao nam je Milivoje, koji je punih 36 godina radio u Francuskoj kao vozač autobusa.

Milivoje ni sam ne zna koliko ima kvadrata pod krovom, koje je rešio da proda. Samo zna, kako dodaje, da se radi o izuzetno kvalitetnim građevinama, neke od njih imaju zidove debljine i do 1,2 metra. U kancelarijama nekadašnje seoske pošte još se nalazi inventar, čak i fotelja upravnika, pa, Milivoje u šali, kaže da će kupac automatski kupiti i direktorsko mesto.

Milivoje Filipović / Foto V. Ilić

- Prodajem sve za 47.000, 48.000 evra. Ma dao bih sve i za 42.000 do 45.000, a i troškovi prevoda neka budu na kupca - neodlučan je Milivoje oko cene, ali odlučan da se svih objekata reši što pre. - Nedavno mi se javio jedan Nišlija, koji živi u Australiji, zainteresovan je da sve to kupi, ali kaže mi da neće dolaziti u Srbiju pre Nove godine... Ja bih, ipak, da to što pre prodam... Valjalo bi kada bi to kupio neko ko bi sve te građevine iskoristio za dobro celog sela... Ko zna, možda ovde može da se napravi neko etno-domaćinstvo, neki motel, restoran, ne znam ni sam... Čujem biće i novog, dobrog puta od Pranjana do Takova, pa će tako budući kupac imati dobru priliku da ovde profitira, jer onda će cena zemlje ovde skočiti duplo.

Meštani Brezne, sela koje je nekada bilo jedno od najmnogoljudnijih u gornjomilanovačkoj opštini, a i šire, pričaju da su centar sela gradili njihovi preci. Svi su, vele, radili, bile su to prave mobe... Nažalost, selo se gasi, mladih sve manje, pa se, tako, prvo ugasila zadruga, pa pošta i prodavnica. Bili su srećni kada je sve kupio neko od zavičajaca, a sada su u strahu šta će biti sa centrom sela.

- Samo da to kupi neko ko će da uloži i osposobi sve. Možda će se ovo selo opet podići. Možda se novi dosele, sve ponovo oživi, daj Bože. Želimo samo da zgrade više ne propadaju, da ne gledamo kako se ruše... - zaključili su meštani Brezne.

Očuvan: Dom kulture / Foto V. Ilić

OSAMDESET DOMAĆINSTAVA

PREMA poslednjem popisu, selo Brezna ima oko 150 stanovnika, a domaćinstava u kojima se još ognjišta nisu ugasila ima oko 80. Seljani se, uglavnom, bave poljoprivredom, i to najviše voćarstvom. Zemlja koju prodaje Milivoje je vrlo plodna i većina pod šljivama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara