IKINA TEZGA PUNA TRPEZA: Ilinka Aničić duže od dve decenije snabdeva najbliže komšije na pijaci u Beogradskom naselju Višnjička banja

J. DINČIĆ

26. 09. 2020. u 12:05

DA nije bilo Ike, beogradsko naselje Višnjička banja danas ne bi imalo pijacu.

ИКИНА ТЕЗГА ПУНА ТРПЕЗА: Илинка Аничић дуже од две деценије снабдева најближе комшије на пијаци у Београдском насељу  Вишњичка бања

Foto N. Skenderija

Opština Palilula je pre više od 20 godina na njenu incijativu napravila malu tržnicu na nekadašnjem parkingu, a Ilinka Aničić se tada obavezala da će je redovno čistiti i održavati. I to vredno radi već skoro dve decenije, održava svoje dve tezge i celu tržnicu.

Radni dan joj počinje ranom zorom. Budi se pre petlova i kreće u nabavku kako bi svojim kupcima ponudila sveže plodove sezonskog voća i povrća.

- Moje mušterije se ne menjaju otkad sam počela da radim na pijaci - priča Ika. - Navikla sam ih da uvek imam robu prve klase, da dobiju najbolji kvalitet, a za cenu se dogovorimo.

PONUDA I NA "INSTAGRAMU"

BAKA Ika je uz pomoć svoje ćerke Jasmine aktivna i na društvenoj mreži "Instagram". U objavama svakodnevno "kači" ponudu voća i povrća, ali i cene svih proizvoda.

Profil je postavljen u vreme vanrednog stanja, kako bi bila u kontaktu sa svojim mušterijama. Tada je putem ove društvene mreže radila i dostavu i žiteljima Višnjičke banje na prag donosila svežu salatu, luk, blitvu i krompiriće.

Svojim ispisnicima robu daje na veresiju, dok ne stigne penzija, i nikada se nije dogodilo da je neko preskoči i ne plati. Posle prebiranja, oštećeno voće i povrće nikada ne baca, već ga pokloni onima koji nemaju da plate. A starim mušterijama u torbu uvek ubaci svežu voćku, da se proba. Uz mladu boraniju ubaci u kesu i gratis beli luk, a paradajz i krastavac kod Ike ne idu bez ljute paprike.

- Rad me održava i narod me čini srećnom, sa svakom mušterijom ljubazno popričam, o svakom znam ponešto, delimo zajedno i dobro i zlo - dodaje ona. - Ne bih mogla da zamislim dan bez pijace, a mušterije mi kad ugreje leti u šali kažu kad ću na more? Ja im odgovorim

- Moje more je moja pijaca, mušterije i tezga.

Nikada nije uzela ni tri dana odmora i nije pravila pauze u radu. Da prikoči ne ume i to je razlog zbog kojeg još uvek ne pije niti jednu tabletu, jer rad je održava, i to je njen lek protiv lenjosti iz koje niču bolesti.

Po završenom poslu na pijaci, nastavlja istim tempom kod kuće. Tamo je čekaju unuci koji najviše vole bakine proje i kolače, ali i pas Srećko kojeg svake večeri pred spavanje prošeta.

- Ćerka me često kritikuje što ne odmorim, a meni se čini da kada bih tad legla mislim da ne bih mogla da ustanem - priča naša sagovornica. - Zato na počinak odlazim rano, u krevetu sam već u osam sati. Ustajem oko tri izjutra, stavim ručak na dvojku da se krčka i da me čeka kad se vratim sa pijace.

Njen rad i trud cene i mušterije, koje je često iznenade vrućim kiflicama, hladnim osveženjem u toplim danima ili vrućim napicima kada sneg zabeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)