TRGOVINA LJUDIMA U PORASTU: Za osam meseci 41 žrtva, najmlađe imaju 12 godine!

V. C. S.

23. 09. 2020. u 13:29

TRGOVINA ljudima u Srbiji je u porastu, a žrtve su sve mlađe.

ТРГОВИНА ЉУДИМА У ПОРАСТУ: За осам месеци 41 жртва, најмлађе имају 12 године!

Foto: Depositphotos

Donja starosna granica sve je niža i iznosi 12-13 godina, a od početka godine u Srbiji je identifikovana 41 žrtva, dok ih je tokom cele prošle godine bilo 39, navode u organizaciji ASTRA. Borba protiv ove vrste kriminala dodatno je otežana epidemijom kovida-19, a trgovina je sasvim skrajnuta od očiju javnosti.

- Trgovci ljudima deo aktivnosti prebacuju na internet, a ekonomska kriza čini potencijalne žrtve još ranjivijim. ASTRINA SOS linija od početka pandemije beleži 77 odsto više poziva, dok je samo ASTRA od početka godine identifikovala 24 žrtve - kažu u ovoj organizaciji.

Inače, broj zvanično identifikovanih žrtava u našoj zemlji kreće se na godišnjem nivou, od 2013. do 2019, između 39 i 125. Stručnjaci širom sveta ukazuju da je "siva brojka" i do 10 puta veća. U celoj Evropi broj identifikovanih žrtava između 2015. i 2018. godine porastao je za 50 odsto.

Zato ASTRA, u okviru projekta "Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima", uz podršku EU, pokreće kampanju namenjenu podizanju svesti javnosti o problemu trgovine ljudima, njegovim vidovima i zastupljenosti: "NE SKREĆI POGLED Trgovina ljudima nije paralelna stvarnost već surova realnost".

- Posle dve decenije rada, više od 44.0000 poziva ASTRINOJ SOS liniji i 540 identifikovanih žrtava koje su dobile pomoć, ASTRA upozorava da je trgovina ljudima zločin koji se može desiti bilo kome i da žrtve dolaze iz najrazličitih slojeva. Trgovci ljudima nisu uvek kriminalci prepoznatljivi na prvi pogled. Naprotiv, često su to poznanici, potencijalni ili lažni poslodavci, rođaci ili partneri žrtava - kažu u ASTRI.

Više od 75 odsto bilo je ranije izloženo porodičnom ili partnerskom nasilju. Osamdeset odsto su žrtve seksualne eksploatacije, mahom devojčice i žene, a sve je više maloletnih žrtava. Raste i broj žrtava radne eksploatacije, što su najčešće muškarci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)