HEROJSKIM JEDINICAMA VRAĆEN ZASLUŽENI STATUS: Junačka 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije ponovo na rangu brigade

Novosti online

11. 09. 2020. u 17:00

ODLUKOM predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, elitnim jedinicama Vojske Srbije – 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije, ove godine konačno je vraćen rang brigade i znamenja koja su pripadnici tih jedinica nebrojeno puta zaslužili požrtvovano štiteći otadžbinu i stojeći tamo gde niko drugi nije smeo da stoji.

ХЕРОЈСКИМ ЈЕДИНИЦАМА ВРАЋЕН ЗАСЛУЖЕНИ СТАТУС: Јуначка 63. падобранска и 72. бригада за специјалне операције поново на рангу бригаде

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Koreni 63. padobranske brigade datiraju od osnivanja prvog padobranskog bataljona, formiranog uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine.

Prednosti padobranskih jedinica i obuke koju sprovode, dovele su do formiranja 63. padobranska brigade 1967. godine u Nišu, bitno različite od prethodnih padobranskih jedinica naročito po izviđačkoj i diverzantskoj obuci. Iz jedne vazdušno-desantne jedinice, 63. padobranska izrasla je u specijalnu padobransku brigadu, a zahvaljujući uspešnom izvršavanju brojnih mirnodopskih i ratnih zadataka, kao i vrhunskoj osposobljenosti pripadnika, ova brigada zauzela je prestižno mesto među specijalnim jedinicama Vojske Srbije.

Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja.

Organizacijskim promenama iz 2006. godine 63. padobranska brigada praktično se gasi i biva preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novonastale Specijalne brigade. Istorijska nepravda da se herojska brigada svede na nivo bataljona, kao i da bude kažnjena zbog svoje slavne ratne prošlosti, nikada nije smela da se desi.

Zahvaljujući sadašnjem državnom i vojnom rukovodstvu, svesnom da su Srbiji u skladu sa strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane, potrebne snažne, obučene, opremljene i visoko mobilne jedinice, 63. padobranskoj vraćen je dug časti – ponovo je postala brigada, kojoj je u junu ove godine vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksanadar Vučić uručio ratnu zastavu, kao simbol slobode, časti i obraza Srbije.

Kontinuirano ulaganje u unapređenje životnog standarda, opremanje i obuku pripadnika 63. padobranske brigade, najbolji su način da se pokaže koliko su rad, zalaganje i podnete žrtve u odbrani otadžbine prepoznati, koliko se cene i poštuju.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Od ove godine pripadnici 63. padobranske brigade dobili su i nove uniforme, koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka. U izradi novih uniformi izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica prvi put učestvovali su njihovi krajnji korisnici, koji su u dizajn implementirali svoja iskustva. Nova uniforma, u odnosu na prethodnu M-10, pruža bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima, jer je za padobrance i izviđače od izuzetne važnosti zaštita tela od negativnih atmosferskih uslova, uz istovremenu slobodu pokreta i mogućnost brzog reagovanja. Kompleti novih uniformi sastoje se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem.

Takođe, opremanje novim padobranima i savremenom opremom omogućilo je da se obuka 63. padobranske brigade u sadejstvu sa jedinicama RV i PVO, intenzivira. U segmente te obuke spadaju i nedavno realizovani desanti sa velikih visina, više od 4.000 metara, kao i preleti padobranom na udaljenostima većim od 30 kilometara.

Ove godine, prvi put nakon skoro 30 godina, izvršen je skok na vodu, što predstavlja značajan pomak u obuci padobranaca. Intenzivirana je i obuka u skokovima u noćnim uslovima, a izvode se i noćni preleti. Nabavka transportnih helikoptera Mi-17 omogućila je proširenje transportnih kapaciteta, a time i mogućnosti desantiranja padobranaca.

Zahvaljujući svemu navedenom, timovi 63. padobranske brigade osposobljeni su za realizaciju zadataka od najvišeg značaja i visoko su motivisani da na najbolji način pomognu svojoj zemlji i svom narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati