OBRENOVIĆI PONOVO OTVORILI DVERI SRBIMA: Posetioce očekuje zadivljujuća priča o životu kraljevske porodice

Јелена Илић
Jelena Ilić

02. 09. 2020. u 15:39

LETNjI dvor dinastije Obrenović - vila "Zlatni breg", ponovo je otvorila dveri za posetioce, nakon što je zbog epidemije kovida 19 turistička sezona kasnila. Posetioce očekuje zadivljujuća priča o životu kraljevske porodice u dvorskim odajama koje su bile zatvorene za javnost do 2015. godine.

ОБРЕНОВИЋИ ПОНОВО ОТВОРИЛИ ДВЕРИ СРБИМА: Посетиоце очекује задивљујућа прича о животу краљевске породице

Foto N.Živanović

Kraljevska vila na padini Plavinac iznad Dunava, reprezentativni je objekat Vlade Srbije. Od 2009. zaštićeni je spomenik kulture, a prve turističke posete organizovane su pre četiri godine. Ipak, još ima priča o vili Obrenovića koje su ostale neispričane. Neke će takve i ostati, a neke tajne stoletnog dvora čekaju posetioce koji se odluče da dođu i osete duh nekadašnje kraljevine.

Ono što je poznato iz istorije, jeste činjenica da je vinograd sa voćnjakom i kućom "sa tri ložišta za parno kupatilo" knez Miloš kupio 1827-1829. godine od turskog spahije, da bi na imanju podigao podrum sa konakom. Knez Mihailo je 1865. godine izgradio letnjikovac, takozvani Salon, kojim započinje uspostavljanje vladarske letnje rezidencije u Smederevu.

- Malo je poznata činjenica da je knez Mihailo uredio park oko letnjikovca po ugledu na dvorac Ivanka, u istoimenom mestu kraj Dunava u Slovačkoj, gde je godinama živeo u izgnanstvu. Kasnije, kraljica Natalija je sa arhitektom Jovanom Ilkićem unela značajne izmene sa idejom formiranja letnjeg dvora za mladog kralja Aleksandra - kaže, za "Novosti", mr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti i viši kustos Muzeja u Smederevu, autor knjige o vili Obrenovića.

Ovde su napravljeni prvi tereni za kriket i tenis u Srbiji. I danas, turisti mogu da uživaju u hladovini platana iz vremena kneza Mihaila, a tu je kamen - binjektaš sa koga je uzjahivao konje.

- Kralj Aleksandar prvi put je nakon krunisanja u letnji dvor došao jašući na konju iz Beograda do Smedereva. Kraljevska porodica sa gostima dolazila je i brodom. Tako je kraljica Natalija, posle proglašenja Srbije za kraljevinu, organizovala izlet brodom od Beograda do smederevskog letnjeg dvora - priča Cvetkovićeva.

Foto N.Živanović


Goste i kraljevski par zabavljali su Branislav Nušić, Paja Jovanović, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Sima Matavulj...

Letnjikovac čuva tajne spletke i prve ljubavne seanse kralja Aleksandra i Drage Mašin. Njihova ljubav začeta je baš ovde, u vili su proveli medeni mesec i proslavili prvu godišnjicu braka sa 400 zvanica. Odavde je objavljena srećna vest o bremenitosti kraljice, koju je u vili pregledao francuski lekar Male za honorar od 6.000 franaka. Ovde se, takođe, Draga oporavljala posle izneverenih majčinskih osećanja.

Foto N.Živanović


Odavde se vodila i državna politika u vreme kralja Aleksandra, ali i Tita i Slobodana Miloševića. Državni poslovi nisu smeli da čekaju, pa su se u vili održavale ministarske sednice, dolazili izaslanici sultana, paše, begovi, poslanici.

- Ostalo je zabeleženo da su letnji dvor posetili izaslanici turskog sultana Abdula Hamida Drugog i doneli svadbene poklone za kraljevski par, a Draga Obrenović dobila je orden od dijamanata "šefakat" - priča mr Snežana Cvetković.

Foto N.Živanović

UGOSTILA SI ĐINPINGA

ZA vreme Velikog rata u vili su lečeni ranjeni nemački oficiri, a u Drugom svetskom ratu ovde je bila komanda nemačke vojske. Potom je bila vila Izvršnog veća u kojoj su najčešće boravili Tito, Draža Marković, Stane Dolanc... Obimno je renovirana 1961. godine pred samit nesvrstanih. Do danas, ugostila je stotine zvaničnika. Poslednji među njima bio je predsednik NR Kine Si Đinping.

- Bili smo domaćini jednom Si Đinpingu, ali sada želimo da budemo dobri domaćini i svim ostalim posetiocima - kaže Goran Jovšić, direktor preduzeća " Smederevska tvrđava" koje organizuje posete.

Foto N.Živanović

Dvorište i vinograd ispred letnjikovca

SA MASKAMA


POSETE vili su utorkom, petkom i subotom, od devet časova na svakih sat i po, sve do 16 časova. Moguće su jedino organizovano uz prethodnu najavu Turističko-informativnom centru Smedereva, a prilikom poseta obavezno je poštovanje preventivnih mera zaštite od kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona