KON: Ako ste na kućnom lečenju od korone, evo šta morate da uradite nakon 14 dana

Tanjug

28. 08. 2020. u 16:56

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je danas da pacijenti na kućnom lečenju ne moraju ponovo da se testiraju ako prođe 14 dana od prestanka simptoma.

КОН: Ако сте на кућном лечењу од короне, ево шта морате да урадите након 14 дана

Foto: Tanjug/Slobodan Maljević

Na konferenciji Kriznog štaba, Kon je objasnio da i ukoliko bi taj kontrolni PCR test bio pozitivan, aktivnost virusa u tom periodu je takva da on nije sposoban da se širi.

U slučaju, kaže, da je pacijent 14 dana u kućnoj izolaciji i da nakon toga ima simptome, može da izađe iz izolacije kada bude uvezao tri dana bez simptoma.

- Potrebno je da taj pacijent ima znatno olakšano disanje i on što je najvažnije da im je kontrolni pregled dobar, jer je on značajniji od kontrolnog PCR testa - rekao je Kon.

Na pitanje novinara da pojasni "novu situaciju" zašto je kontrolni pregled važniji od PCR testa, Kon je rekao da je odluku o tome donela Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sredinom juna.

Kon je dodao da su simptomi bolesti značajniji i istakao da ukoliko prestanu nakon 14 dana osoba nema razloga da se testira.

- Ako nalaz pokaže da ste pozitivni, taj virus koji je na PCR testu ne predstavlja virus koji je sposoban da nekog zarazi - rekao je Kon.

Ukazao je da je bilo slučajeva i da pacijent ima ozbiljne zdravstvene smetnje, a da je njegov PCR nalaz negativan.

- Zato je kontrolni pregled neophodan, jer je lekar taj koji pacijenta isključuje iz izolacije - istakao je Kon.

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da sve odluke koje se donose su zasnovane na medicini i dokazima i preporuka su svetskih relevantnih institucija.

Napomenula je da je SZO te preporuke za prestanak izolacije napisala 17. juna i podsetila da su mnoge zemlje u regionu odmah prihvatile te kriterijume, dok je Srbija zadržala "konzervativan pristup" koji je podrazumevao obavezno testiranje nakon preležane bolesti.

- Kao što se osoba ne hospitalizuje zato što je PCR pozitivna već zbog kliničke slike, tako se i pacijent otpušta kada se povuku simptomi, a ne kada je negativan PCR test - pojasnila je Kisić.

I nakon preležane bolesti, ona upozorava da se osoba treba pridržavati propisanih mera kao što su nošenje maske, držanje fizičke distance i pranje ruku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja