NE PRETERUJTE SA PIJENJEM VODE: Evo koje posledice može da uzazove previše tečnosti u organizmu, neke su opasne po život

V. N.

08. 08. 2020. u 05:00

Nutricionisti, fitnes instruktori i lekari neprestano upozoravaju koliko je bitno da se pije voda, pogotovo kada su velike vrućine.

НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ СА ПИЈЕЊЕМ ВОДЕ: Ево које последице може да узазове превише течности у организму, неке су опасне по живот

Depositphotos

Međutim, malo ko ističe činjenicu da sa unosom vode može i da se pretera.


Previše tečnosti u organizmu može da dovede do hiponatremije - snižene koncentracija natrijuma u krvi. Osim toga, pijenje previše vode može da uzrokuje i druge nuspojave, od akutnih tegoba do onih dugoročno opasnih po život.


Evo kako da znate da li unosite previše vode tokom dana.


Ne izlazite iz kuće bez flašice


Ako sa sobom po ceo dan nosite flašicu s vodom i ceo dan je dopunjavate, vrlo je verovatno da preterujete sa unosom tečnosti i da vam je to postala loša navika. Profesor dr Tamara Hju-Batler, sa univerziteta u Oklandu, ističe da je hiponatremija, do koje može doći zbog ove navike, zaista opasna.


Pijete i kad niste žedni


Najbolji način na koji ćete da proverite da li je potrebno da popijete vodu ili nije jeste da se zapitate jeste li zaista žedni. Telo samo pronalazi način da javi kada mu nedostaje tečnosti.


Boja urina


Tamno obojen urin može da bude znak dehidratacije, ali to ne znači da bi trebalo težiti stvaranju urina koji je potpuno proziran. Bledožuta mokraća ukazuje na zdrav novo hidratacije. Bezbojni urin, s druge strane, može da znači prekomerno pijenje vode.


Otekline


Ako su vam noge, stopala i usne često otečeni, to je još jedan znak da imate elektrolitnu neravnotežu. Ispijanje previše vode može da dovede do snižavanja nivoa natrijuma u krvi, što može da uzrokuje da ćelije nabubre i zadržavaju tečnost. U nekim slučajevima ćelije u tkivima lica ili ekstremiteta mogu  da budu vidno natečene upravo zbog preterane hidratizacije.

Dezorijentacija


Znak prekomerne hidratacije ili intoksikacije vodom jeste i osećaj zbunjenosti ili dezorijentacije. To je povezano s padom nivoa elektrolita i natrijuma. Ako unos vode i dalje bude prevelik, simptomi mogu da prerastu od blage zbrke do delirijuma.


Mučnina, glavobolja i povraćanje


Simptomi preterane hidratacije slični su kao oni kod dehidratacije, rekla je prof. dr Hju-Batler. Kada se pije previše, bubrezi izgube mogućnost da se reše viška tečnosti, a voda se skuplja u telu. Tako dolazi do mučnine, dijareje, povraćanja i jakih glavobolja. Takođe, kada bubrezi ne rade kako treba, oseća se umor i iscrpljenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!