MOĆNI "LAZAR" I "MILOŠ" VODE NOVE OKLOPNJAKE: Kreće modernizacija Vojske Srbije

Rade Dragović

07. 08. 2020. u 11:00

NOVO domaće oklopno vozilo M-20 otporno na mine, namenjeno Vojsci Srbije, u sledećih nekoliko meseci proći će testiranja, čime će biti ispunjeni uslovi za izradu prototipa i serijsku proizvodnju.

МОЋНИ ЛАЗАР И МИЛОШ ВОДЕ НОВЕ ОКЛОПЊАКЕ: Креће модернизација Војске Србије

Ministarstvo Odbrane

Ovim transporterom sa pogonom na svih šest točkova i sa visokim nivoom balističke i protivraketne zaštite (tip vozila u svetu poznat kao MRAP) domaće oružane snage rešiće problem višegodišnjeg zaostatka u segmentu bezbednog transporta pešadije. Vojska Srbije do nedavno raspolagala je sa svega desetak modernih oklopnjaka, dok se slična, pa i modernija vozila u susednim armijama broje stotinama.

Konstruisanje savremenog oklopnog transportera M-20, na čijoj proizvodnji radi Vojnotehnički institut, kragujevačka "Zastava Tervo" i pribojski FAP, samo je jedan segment šireg projekta razvoja oklopnih vozila točkaša za domaći sistem odbrane. Reč je o više familija transportera u kojoj je i "lazar 3" (pogon 8 puta 8) i "miloš" (4 puta 4). U planu je razvoj još jednog člana ove familije, kojim će biti okončan projekat modernizacije oklopnih vojnih točkaša. Serijskom proizvodnjom ovih vozila i njihovim ulaskom u bataljone VS prevoz vojnika u kamionima pod ceradom trebalo bi da ode u istoriju.

- Vojska Srbije godinama zaostaje u važnom delu borbene sposobnosti - zaštićenom transportu - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Vojske regiona, koje su i članice NATO, prethodih godina na razne načine nabavile su na stotine vozila izuzetno visoke zaštite i snažnog naoružanja. Naš odgovor nije u kupovini, već u domaćoj odbrambenoj industriji. Ovaj projekat u potpunosti će zaživeti u narednih deset godina.

Ministarstvo Odbrane

"Lazar 3"


Koliku pažnju u komšiluku pridaju ovoj vrsti naoružanja svedoči slučaj Hrvatske, čije oružane snage su prethodnih godina iz SAD snabdevene sa više od 230 izuzetno robusnih američka oklopnjaka International MaxxPro plus i još poznatijeg proizvođača "Oškoš". Slične pakete vojne pomoći od Amerike dobila je i Albanija - 77 "hamvija", kao i 2019. kontigent od 40 "makspro" transportera. Rumunija koristi 60 ovih vozila, a Mađarska 12. Bugarska je već pokrenula veliki program kupovine 150 oklopnjaka, a Makedonija je zaključila ugovor o kupovini 33 vozila "oškoš" od SAD. Slično, Crna Gora 2023. iščekuje 67 transportera.

- Države članice NATO svoja vozila MRAP nabavljaju uglavnom iz SAD. Reč je o transporterima korišćenim u Iraku i Avganistanu, koje američke Oružane snage povlače iz upotrebe. Dobiju se kao donacija, ili vrlo jeftino, s tim što je prilagođavanje i održavanje ovih vozila skupo. Srbija se oslanja na sopstvenu industriju i nauku. Naš cilj je da sa što manje para dođemo do vojne tehnike koja nam rešava više problema - navode u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo Odbrane

"Miloš"
DOMAĆI RAD, "MERCEDESOVA" LICENCA

DOMAĆA vozila "lazar" i "miloš" bazirana su na komponentama sa nezavisnim vešanjem, od vrhunskih svetskih proizvođača i ona su u klasi borbenih vozila kakva se inače koriste u zapadnoevropskim vojskama. Drugu "familiju" domaćih su transporteri sa pogonom na šest i četiri točka, bazirana na tehnologiji pribojskog FAP-a. U njenom središtu je kvalitetan sistem zavisnog oslanjanja automobilskih "mostova" koji se proizvode u Priboju, po licenci nemačkog "mercedesa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!